Rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana
Rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa ja estää koronaviruksen leviämistä Suomessa, turvata terveydenhuollon kapasiteetti ja kantokyky kaikkialla maassa sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.
Poikkeusolot ja ravintoloiden sulku 8.–28. maaliskuuta
Hallituksella on valmius todeta koko maahan poikkeusolot. Pääministeri on keskustellut poikkeusolojen toteamisesta tasavallan presidentin kanssa.
Ravitsemisliikkeet ehdotetaan poikkeusoloissa suljettavaksi 8.–28.3.2021, lukuun ottamatta perustason alueita. Ruuan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua.
Lisäksi 8.3.2021 alkaen leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla peruskoulun yläluokat sekä toisen asteen oppilaitokset ohjataan siirtymään tilapäiseen etäopetukseen. Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää.
Valtakunnalliset ja alueelliset suositukset
Voimassa on sekä koko Suomea koskevia että alueellisia rajoituksia ja suosituksia. Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat siitä, missä epidemian vaiheessa alue on. Rajoituksia ja suosituksia voidaan tehdä myös määräajaksi. Hallituksen suositukset eivät ole oikeudellisesti sitovia.
Alueiden tilanne, rajoitukset ja suositukset - thl.fi
Toimenpiteet ja toimivaltainen viranomainen
Toimenpide | Toimivaltainen viranomainen |
---|---|
Määrääminen karanteeniin | Kunnan tai kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri |
Etätyösuositus | Valtakunnallisesti ja alueellisesti STM, VM ja THL, paikallisesti kunta/kuntayhtymä. Työnantajat vastaavat menettelytavoista. |
Kasvomaskisuositus | Valtakunnallisesti ja alueellisesti THL. Kunta/kuntayhtymä voi antaa laajemman suosituksen. Työpaikoilla työnantajat. |
Suositus vierailujen turvallisuudesta (ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen) | Terveyden- tai sosiaalihuollon toimintayksikön johtaja, kunta tai kuntayhtymä |
Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtyminen | Opetuksen järjestäjä eli kunta, valtio, rekisteröitynyt yhdistys tai säätiö |
Ravitsemisliikkeen aukioloajan, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoittaminen | Valtioneuvosto päättää STM:n esityksestä. AVI valvoo. |
Julkisten tilojen sulkeminen | Valtio, kunta/kuntayhtymä, julkiset ja yksityiset yhteisöt |
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkeminen | Kunta ja usean kunnan alueella AVI |
Rajat ylittävän matkustuksen rajoittaminen | Rajaviranomaiset valtioneuvoston päätösten mukaisesti |
Yleisötilaisuuksien rajoittaminen tai kieltäminen | Kunta ja usean kunnan alueella AVI |
Suositukset yksityistilaisuuksien rajoittamisesta | Kunnat ja kuntayhtymät |
Matkustajamäärän väliaikainen rajoittaminen liikennevälineissä | Liikenne- ja viestintävirasto, kunnan tai sairaanhoitopiirin suosituksesta |
Asiakkaiden käyttöön tarkoitettujen elinkeino- tai muun toiminnan tilojen sulkeminen | Kunta tai AVI |
Esityksiä, tapahtumia ja muita yleisötilaisuuksia koskevat aluehallintoviraston tartuntatautilain nojalla tekemät rajoituspäätökset. Viranomainen voi asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan silloin, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.
Kokoontumisia koskevissa rajoituksissa ja suosituksissa on alueellisia eroja sen mukaan, missä epidemian vaiheessa alue on. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjeet hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä ovat voimassa kaikissa vaiheissa.
Perustaso
Epidemian perustasolla yleiset hygieniatoimet ovat velvoittavia kaikissa asiakas- ja osallistujatiloissa suoraan lain nojalla.
Kiihtymisvaihe
Epidemian kiihtymisvaiheessa viranomainen voi tehdä päätöksen, että toiminta on järjestettävä siten, ettei lähikontakteja synny. Tämä koskee myös harrastustoimintaa.
Leviämisvaihe
Epidemian leviämisvaiheessa kunta tai aluehallintovirasto voi sulkea asiakkaiden ja osallistujien käyttöön tarkoitetut elinkeino- ja muun toiminnan tilat kahdeksi viikoksi myös yksityisten tilojen osalta. Yksityisten tilojen sulkeminen voi koskea ainoastaan tartuntatautilaissa määriteltyjä tiloja, joita ovat mm. sisäliikunta- ja urheilutilat, uimahallit, tanssipaikat, huvipuistot ja sisäleikkipuistot.
Omat tilansa kunnat voivat sulkea pidemmäksikin aikaa.
Lisätoimena leviämisvaiheessa olevilla alueilla on yli 6 hengen kokoontumisrajoitus ja yli 6 hengen yksityistilaisuuksien välttäminen.
Voimassa olevat ja voimaan tulevat kokoontumisrajoitukset alueittain
- Aluehallintoviraston vastauksia yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista kysyttyihin kysymyksiin
- Lisätietoa sisätiloissa järjestettävän liikunta- ja kulttuuritoiminnan suosituksista
- Ohje yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin ja julkisten tilojen käyttöön
- THL:n suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille
- Tartuntatautilain muutoksen ja valtioneuvoston periaatepäätöksen vaikutuksia tiloihin liittyviin rajoituksiin ja harrastuksiin (26.2.2021)
Lasten ja nuorten harrastukset
Valtioneuvoston periaatepäätöksen lähtökohtana on, että alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoimintaa ei rajoitettaisi. Nämä suositukset koskevat siis ensisijaisesti 12-18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelevat, että 12-18-vuotiaiden harrastustoiminta sisätiloissa keskeytettäisiin vain, jos harrastustoiminnassa ei voida noudattaa kaikkia seuraavia periaatteita:
- Harrastusryhmä kokoontuu aina samassa kokoonpanossa ja läsnä olleet kirjataan ylös. Kilpailuja, näytöksiä tai muita toimintamuotoja, joissa ryhmä on kontaktissa muiden harrastusryhmien kanssa, ei järjestetä.
- Vanhempien tai muiden ulkopuolisten oleskelua harrastus- tai pukeutumistiloissa ei sallita. Ryhmän opettajat, ohjaajat ja valmentajat ovat jokaisella harrastuskerralla samat.
- Kaikki harrastusmuodot toteutetaan siten, että lähikontakteja ei synny ja esimerkiksi peli- tai otteluharjoituksia ei järjestetä. Osallistujien välillä pidetään 2 metrin turvaväli ryhmäharrastuksissa.
- Osallistujat ohjeistetaan oikeanlaisen hygienian noudattamiseen ja oikeanlaiseen toimintaan, jos oireita ilmaantuu. Opettajilla, ohjaajilla ja valmentajilla on aina kasvomaski.
- Harrastukset järjestetään enintään 10 hengen ryhmissä. Kuitenkin suurissa tiloissa voi samaan aikaan olla useita 10 hengen ryhmiä, jos ryhmien välillä ei ole kontaktia.
Suositeltavaa on, että ohjeistusta noudatetaan leviämisvaiheen alueilla sisätiloissa, kun ollaan toimenpidetasolla 1. Jos siirrytään toimenpidetasolle 2, ohjeistusta suositellaan noudatettavaksi myös alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksissa sisätiloissa.
Valtioneuvoston periaatepäätöksen (25.2.2021) mukaisesti leviämisvaiheessa olevilla alueilla suositellaan lisätoimenpiteenä, että yli 12-vuotiaiden lasten ryhmäharrastustoiminta ja siihen osallistuminen keskeytetään, ellei siinä voida noudattaa turvallisen harrastamisen ohjeita (vastuu toimenpiteestä on kunnilla).
Aikuisten harrastukset
Leviämisvaiheen alueilla aikuisten ryhmäharrastustoiminta ja siihen osallistuminen suositellaan keskeytettäväksi tilapäisesti kokonaan.
Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö suosittelevat etätyön tekemistä mahdollisimman laajasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Suositusta tarkastellaan uudelleen 30.6.2021 mennessä.
Työpaikoilla on myös edistettävä työjärjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.
Ravitsemisliikkeet ehdotetaan poikkeusoloissa suljettavaksi 8.–28.3.2021, lukuun ottamatta perustason alueita. Ruuan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua.
Ravitsemisliikkeiden toiminnan rajoitukset ovat voimassa 30.6.2021 asti.
Epidemian perusvaihe
- anniskelu päättyy kello 24
- anniskeluravintolat suljetaan viimeistään klo 1 ja ne voivat avata ovensa sulkemisen jälkeen aikaisintaan klo 02
- muut ravintolat voivat olla auki ympäri vuorokauden
- asiakasmäärissä ei ole rajoituksia
Epidemian kiihtymisvaihe
- anniskelu päättyy klo 22
- anniskeluravintolat suljetaan viimeistään klo 23, muut ravitsemisliikkeet viimeistään klo 24
- pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä
- ruokaravintolat, kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä
Epidemian leviämisvaihe
- anniskelu päättyy klo 22
- ravintolat suljetaan viimeistään klo 23
- ravintolat voivat avata ovensa sulkemisen jälkeen aikaisintaan klo 05
- pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä
- ruokaravintolat, kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä
Kaikkialla Suomessa voimassa olevat ravintolatoiminnan ohjeet
- kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka
- 5.3.2021 alkaen ravitsemisliikkeiden on ohjattava asiakkaat istumaan istumapaikoillaan. Ravintolat eivät toisin sanoen saa järjestää eivätkä sallia esimerkiksi tanssimista ja karaokepaikan esiintymisiä.
- asiakkaille on annettava tietoa ja toimintaohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemisestä
- asiakkailla on oltava mahdollisuus pestä kädet, ja tilat ja pinnat on pidettävä puhtaina
- ravintola vastaa riittävistä etäisyyksistä asiakkaiden välillä
Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja kaikilla on oikeus lähteä maasta. Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.
Maahantulon rajoitukset
Koronaepidemia on maailmanlaajuisesti yhä selvässä kasvussa ja tartuntojen määrä kasvaa useimmissa maissa. Nykyiset maahantulon rajoitukset ovat voimassa 18.3.2021 asti.
Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet suosituksia, joita noudattamalla lähiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa voidaan vähentää koronavirustartuntoja ja rajata altistumisia. Suositukset toimivat tukena, kun paikallisesti haetaan parhaita tapoja järjestää koulutusta ja varhaiskasvatusta turvallisesti ja sujuvasti. Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat epidemian vaiheesta alueella.
Epidemian perustaso
- normaali lähiopetus
Epidemian kiihtymisvaihe
- korkeakoulujen on syytä vakavasti harkita siirtymistä etäopetukseen
Epidemian leviämisvaihe
- peruskouluja lukuunottamatta kaikki oppilaitokset voivat harkintansa mukaan siirtyä kokonaan etäopetukseen
8.3.2021 alkaen leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla peruskoulun yläluokat sekä toisen asteen oppilaitokset ohjataan siirtymään tilapäiseen etäopetukseen.
- Varhaiskasvatukseen, kouluille, oppilaitoksille ja korkeakouluille päivitetyt suositukset koronaviruksen ehkäisemiseksi
- Aluehallintoviraston vastauksia varhaiskasvatuksesta usein kysyttyihin kysymyksiin
- Aluehallintoviraston vastauksia perusopetuksesta sekä muusta opetuksesta ja oppilaitoksista kysyttyihin kysymyksiin
- Poikkeukselliset opetusjärjestelyt perusopetuksessa (26.2.2021)