Rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana

Jos saat oireita, mene koronatestiin. Pidä yli 2 metrin etäisyys. Huolehdi hygieniasta. Käytä kasvomaskia. Lataa Koronavilkku-sovellus. Ota rokote.

Rajoitusten ja suositusten tarkoituksena on, että Suomi selviää kriisistä mahdollisimman vähin vaurioin. Toimilla pyritään suojelemaan kaikkien ja erityisesti haavoittuvimpien terveyttä. Rajoituksissa huomioidaan niiden vaikutukset epidemiatilanteeseen, talouteen ja ihmisten hyvinvointiin.

Voimassa olevien rajoitusten noudattaminen on erittäin tärkeää epidemian hillitsemiseksi, vaikka rajoituksia on alettu vaiheittain purkaa. Joillain alueilla rajoituksia voidaan joutua myös palauttamaan tai kiristämään uudelleen, mikäli epidemiatilanne heikkenee.

Koronan torjunnassa painotetaan jatkossa alueellisia rajoituksia ja suosituksia

Koronavirustartuntojen määrän lasku on jatkunut, ja moni on saanut ensimmäinen koronarokoteannoksen.

Koska koronaepidemiatilanne on vakaa ja kehittymässä hyvään suuntaan, koko Suomea koskevista torjuntatoimien tasoista luovutaan toukokuussa. Koronan torjunnassa painotetaan jatkossa alueellisia rajoituksia ja suosituksia. Alueellisten rajoitusten tiukkuus riippuu alueen tautitilanteesta. 

Tällä sivulla listattuja suosituksia ja rajoituksia päivitetään mahdollisimman pian vastaamaan viranomaisten ohjeistusta. 

Koronaepidemian torjunnassa painotetaan jatkossa alueellisia rajoituksia ja suosituksia (STM tiedote 6.5.2021)

Mistä löydän tietoa oman alueeni rajoituksista ja suosituksista?

Rajoitukset voivat olla alueellisia tai koskea koko Suomea. Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat siitä, missä epidemian vaiheessa alue on. Tälle sivulle on koottu tietoa rajoituksista ja suosituksista, jotka koskevat koko Suomea tai useita alueita.

Tietoa oman alueesi rajoituksista löydät sairaanhoitopiirien ja oman kunnan sivuilta.

Alueiden tilanne ja rajoitukset sairaanhoitopiirien sivuilla

Muualla verkossa

Rajoituksia Suomessa

Suunnitelma koronarajoitusten purkamisesta

Hallitus on julkaissut suunnitelman koronarajoitusten purkamisesta ja tavoiteaikataulun purkamiselle. Rajoitusten purkamisessa on tärkeää, että kaikki kantavat vastuuta voimassa olevien rajoitusten ja suositusten noudattamisesta.

Suunnitelma koronarajoitusten purkamisesta