Hallituksen tiedotustilaisuudet koronavirustilanteesta

Koronavirustartuntojen määrän kasvu tasaantunut

22.10.2020 11.22

Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi kuukauden ajan, mutta viimeisimmän viikon aikana nousu näyttää loiventuneen. Edelliseen viikkoon verrattuna myös positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä on laskenut.

Osalla alueista tartuntojen jäljitystyön viiveitä on saatu lyhenemään. Uusien tartuntojen tartunnanlähde on kuitenkin valtakunnallisesti edelleen epäselvä noin puolessa tartunnoista.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekatsauksessa torstaina 22. lokakuuta olivat mukana kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Tiedotustilaisuuden tallenne


Koronavirusepidemia on kiihtynyt selvästi lähes koko maassa

8.10.2020 10.02

Uusien COVID-19-tapausten määrä Suomessa on lisääntynyt viikoittain merkittävästi viimeksi kuluneen kuukauden ajan. Tautitapausten ilmaantuvuus on jyrkässä nousussa ja positiivisten näytteiden osuus testatuista on jatkanut kasvuaan. Yli puolessa uusista tautitapauksista tartunnanlähde jää epäselväksi.

STM ja THL pitivät torstaina 8. lokakuuta viikoittaisen koronatilannekatsauksen.  

Tiedotustilaisuuden tallenne
Tilaisuuden esittelymateriaalit


Koronavirusepidemian kiihtyminen näyttää jatkuvan – alueelliset torjuntatoimet avainasemassa

1.10.2020 9.26

Uusien koronavirustapausten määrä on Suomessa noussut viikoittain merkittävästi viimeisen kuukauden ajan. Mittareista sekä seitsemän että 14 vuorokauden ilmaantuvuudet sekä positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä ovat huolestuttavasti kasvaneet.

Viime viikkojen aikana on todettu yhä enemmän kotimaisia laajempia tartuntaryppäitä ja joukkoaltistumisia, jotka ovat johtaneet jatkotartuntoihin. Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on huonontunut nopeasti. 

STM ja THL pitivät torstaina 1. lokakuuta koronavirustilannekatsauksen, jossa olivat paikalla strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Tuija Kumpulainen STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Tiedotustilaisuuden tallenne


Hallitus linjasi ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta

30.9.2020 10.55

Hallitus linjasi tiistaina 29. syyskuuta aukiolo- ja anniskeluaikojen väliaikaisesta rajoittamisesta koronaepidemian vuoksi. Valtioneuvosto antaa asetuksen huomenna 30. syyskuuta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa.

Ravitsemisliikkeet saavat asetuksen mukaan olla auki klo 04 alkaen, ja ne on suljettava viimeistään klo 01. Anniskelun voi aloittaa aikaisintaan klo 09 ja se on lopetettava viimeistään klo 24.

Tiedotustilaisuuden tallenne 


Hallitus teki periaatepäätöksen hybridistrategian toteuttamisesta rajaliikenteessä ja matkustamisessa

10.9.2020 22.05

Hallitus on tehnyt istunnossaan perjantaina 11. syyskuuta periaatepäätöksen uudesta toimintamallista hybridistrategian toteuttamiseksi rajaliikenteessä ja matkustamisessa. Tarkoituksena on purkaa maahantulon rajoituksia ja samalla torjua koronapandemiaa rajoilla.

Hallitus vahvisti korkeamman ilmaantuvuuden maiksi ja alueiksi ne, joiden ilmaantuvuus on enemmän kuin 25 tapausta 100 000 asukasta kohti edellisen 14 vuorokauden aikana. 

Tiedotustilaisuuteen osallistuivat sisäministeri Maria Ohisalo, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja elinkeinoministeri Mika Lintilä. Paikalla olivat myös kansliapäällikkö Kirsi Pimiä, johtaja Mika SalminenTuomas Laosmaa Rajavartiolaitoksesta sekä strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tiedotustilaisuuden tallenne
Maahantulon rajoituksia muutetaan koronatilanteen perusteella I SM:n tiedote 11.9.


Hallitus käsitteli toimintasuunnitelmaa koronavirustilanteen hillitsemiseksi

3.9.2020 16.13

Hallitus käsitteli neuvottelussaan torstaina 3. syyskuuta toimintasuunnitelmaa, joka toimii ohjeena hybridistrategian mukaisten suositusten ja rajoitusten toteuttamiseen. Valtioneuvoston yleisistunto valtuutti periaatepäätöksellään sosiaali- ja terveysministeriön antamaan toimintasuunnitelman.

Tiedotustilaisuudessa paikalla olivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä ja johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Tiedotustilaisuuden tallenne | YouTube
Toimintasuunnitelman esittelydiat
COVID-19-tilannekatsaus 
Valtioneuvoston periaatepäätös ja toimintasuunnitelma
Kuvia tiedotustilaisuudesta | Flickr


Riippumaton tutkintaryhmä selvittämään koronapandemiasta johtuneita toimia

3.9.2020 16.12
OM VNK

Valtioneuvosto asetti torstaina Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) yhteyteen riippumattoman tutkintaryhmän selvittämään koronapandemiasta johtuneita toimia Suomessa.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin tarkemmin aloitettavan tutkinnan tarkoituksesta ja sisällöstä. Paikalla tilaisuudessa olivat pääministeri Sanna Marin, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä Onnettomuustutkintakeskuksesta johtaja Veli-Pekka Nurmi ja johtava tutkija Kai Valonen.

Tiedotustilaisuuden tallenne | YouTube
Kuvia tiedotustilaisuudesta | Flickr


Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-sovellus on julkaistu

31.8.2020 9.32

Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-älypuhelinsovellus on julkaistu. Koronavilkun voi ladata maksutta puhelimeen yleisimmistä sovelluskaupoista. 

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Tiedotustilaisuudessa olivat paikalla STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila, THL:n johtaja Mika Salminen, THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho ja ohjelmistoyhtiö Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä.

Tiedotustilaisuuden tallenne
koronavilkku.fi


Uusien koronavirustartuntojen määrä pysynyt tasaisena viimeiset kolme viikkoa

27.8.2020 9.05

Valtakunnallisesti uusien tartuntojen määrä on edelleen kohtalaisen pieni. Uusien tapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat nousseet heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna, mutta pysyneet tasaisina viimeisen kolmen viikon aikana. 

Tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat nousseet erityisesti Helsingin ja Uudenmaan alueella heinäkuun alun lukemista.

Tiedotustilaisuuden tallenne


Tiedotustilaisuus rajojen terveysturvallisuudesta

26.8.2020 14.45

Sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät keskiviikkona 26. elokuuta tiedotustilaisuuden koronavirusepidemian torjumisesta rajanylityspaikoilla ja THL:n liikennevalomallista. 

Tilaisuudessa olivat paikalla rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa, sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Lasse Ilkka, Vantaan kaupungin Timo Aronkytö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen.

Tiedotustilaisuuden tallenne
Liikennevalomalli matkustamisen koronariskin arviointiin - thl.fi