Hallituksen tiedotustilaisuudet sekä tilannekatsaukset koronavirusepidemiasta

Koronavirusepidemian kiihtyminen näyttää jatkuvan – alueelliset torjuntatoimet avainasemassa

1.10.2020 9.26

Uusien koronavirustapausten määrä on Suomessa noussut viikoittain merkittävästi viimeisen kuukauden ajan. Mittareista sekä seitsemän että 14 vuorokauden ilmaantuvuudet sekä positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä ovat huolestuttavasti kasvaneet.

Viime viikkojen aikana on todettu yhä enemmän kotimaisia laajempia tartuntaryppäitä ja joukkoaltistumisia, jotka ovat johtaneet jatkotartuntoihin. Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on huonontunut nopeasti. 

STM ja THL pitivät torstaina 1. lokakuuta koronavirustilannekatsauksen, jossa olivat paikalla strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Tuija Kumpulainen STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Tiedotustilaisuuden tallenne


Hallitus linjasi ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta

30.9.2020 10.55

Hallitus linjasi tiistaina 29. syyskuuta aukiolo- ja anniskeluaikojen väliaikaisesta rajoittamisesta koronaepidemian vuoksi. Valtioneuvosto antaa asetuksen huomenna 30. syyskuuta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa.

Ravitsemisliikkeet saavat asetuksen mukaan olla auki klo 04 alkaen, ja ne on suljettava viimeistään klo 01. Anniskelun voi aloittaa aikaisintaan klo 09 ja se on lopetettava viimeistään klo 24.

Tiedotustilaisuuden tallenne 


Hallitus teki periaatepäätöksen hybridistrategian toteuttamisesta rajaliikenteessä ja matkustamisessa

10.9.2020 22.05

Hallitus on tehnyt istunnossaan perjantaina 11. syyskuuta periaatepäätöksen uudesta toimintamallista hybridistrategian toteuttamiseksi rajaliikenteessä ja matkustamisessa. Tarkoituksena on purkaa maahantulon rajoituksia ja samalla torjua koronapandemiaa rajoilla.

Hallitus vahvisti korkeamman ilmaantuvuuden maiksi ja alueiksi ne, joiden ilmaantuvuus on enemmän kuin 25 tapausta 100 000 asukasta kohti edellisen 14 vuorokauden aikana. 

Tiedotustilaisuuteen 11.9. osallistuivat sisäministeri Maria Ohisalo, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja elinkeinoministeri Mika Lintilä. Paikalla olivat myös kansliapäällikkö Kirsi Pimiä, johtaja Mika SalminenTuomas Laosmaa Rajavartiolaitoksesta sekä strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tiedotustilaisuuden tallenne 11.9.
Maahantulon rajoituksia muutetaan koronatilanteen perusteella I SM:n tiedote 11.9.


Hallitus käsitteli toimintasuunnitelmaa koronavirustilanteen hillitsemiseksi

3.9.2020 16.13

Hallitus käsitteli neuvottelussaan torstaina 3. syyskuuta toimintasuunnitelmaa, joka toimii ohjeena hybridistrategian mukaisten suositusten ja rajoitusten toteuttamiseen. Valtioneuvoston yleisistunto valtuutti periaatepäätöksellään sosiaali- ja terveysministeriön antamaan toimintasuunnitelman.

Tiedotustilaisuudessa paikalla olivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä ja johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Tiedotustilaisuuden tallenne | YouTube
Toimintasuunnitelman esittelydiat
COVID-19-tilannekatsaus 
Valtioneuvoston periaatepäätös ja toimintasuunnitelma
Kuvia tiedotustilaisuudesta | Flickr


Riippumaton tutkintaryhmä selvittämään koronapandemiasta johtuneita toimia

3.9.2020 16.12
OM VNK

Valtioneuvosto asetti torstaina Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) yhteyteen riippumattoman tutkintaryhmän selvittämään koronapandemiasta johtuneita toimia Suomessa.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin tarkemmin aloitettavan tutkinnan tarkoituksesta ja sisällöstä. Paikalla tilaisuudessa olivat pääministeri Sanna Marin, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä Onnettomuustutkintakeskuksesta johtaja Veli-Pekka Nurmi ja johtava tutkija Kai Valonen.

Tiedotustilaisuuden tallenne | YouTube
Kuvia tiedotustilaisuudesta | Flickr


Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-sovellus on julkaistu

31.8.2020 9.32

Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-älypuhelinsovellus on julkaistu. Koronavilkun voi ladata maksutta puhelimeen yleisimmistä sovelluskaupoista. 

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Tiedotustilaisuudessa olivat paikalla STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila, THL:n johtaja Mika Salminen, THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho ja ohjelmistoyhtiö Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä.

Tiedotustilaisuuden tallenne
koronavilkku.fi


Uusien koronavirustartuntojen määrä pysynyt tasaisena viimeiset kolme viikkoa

27.8.2020 9.05

Valtakunnallisesti uusien tartuntojen määrä on edelleen kohtalaisen pieni. Uusien tapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat nousseet heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna, mutta pysyneet tasaisina viimeisen kolmen viikon aikana. 

Tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat nousseet erityisesti Helsingin ja Uudenmaan alueella heinäkuun alun lukemista.

Tiedotustilaisuuden tallenne


Tiedotustilaisuus rajojen terveysturvallisuudesta

26.8.2020 14.45

Sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät keskiviikkona 26. elokuuta tiedotustilaisuuden koronavirusepidemian torjumisesta rajanylityspaikoilla ja THL:n liikennevalomallista. 

Tilaisuudessa olivat paikalla rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa, sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Lasse Ilkka, Vantaan kaupungin Timo Aronkytö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen.

Tiedotustilaisuuden tallenne
Liikennevalomalli matkustamisen koronariskin arviointiin - thl.fi


Hallitus tiukensi matkustusrajoituksia uudelleen sisä- ja ulkorajoilla

19.8.2020 11.03
LVM SM STM VNK

Hallitus linjasi neuvottelussaan rajaliikenteen rajoituksista. Sisä- ja ulkorajaliikenteen rajoituksia palautetaan epidemiologiseen arvioon perustuen.

Sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja Islannin, Kreikan, Maltan, Saksan, Norjan ja Tanskan väliseen liikenteeseen. 

Kuvia tiedotustilaisuudesta | Flickr
Tiedotustilaisuuksien tallenteet | YouTube


Uusia toimia rajanylityspaikoille koronatartuntojen hillitsemiseksi

11.8.2020 17.45
STM

Suomeen ns. riskimaista tuleviin matkustajiin kohdennetaan jatkossa nykyistä enemmän toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi virallinen karanteenimääräys tai velvoite mennä koronatestiin. Asiaa valmistellaan parhaillaan, ja tavoitteena on saada uusi toimintamalli nopeasti käyttöön.

Sosiaali- ja terveysministeriö piti aiheesta tiedotustilaisuuden maanantaina 10.8.2020.

Tiedotustilaisuuden tallenne 
THL:n esitys tiedotustilaisuudessa