Hallituksen tiedotustilaisuudet sekä tilannekatsaukset koronavirusepidemiasta

Hallitus rajoittaa uudestaan maahantuloa kolmesta maasta

6.8.2020 13.27
SM STM UM VNK

Valtioneuvosto päätti istunnossaan torstaina 6.8. ottaa sisärajavalvonnan uudelleen käyttöön Suomen ja Alankomaiden sekä Suomen ja Belgian välisessä liikenteessä. Ulkorajaliikenteen rajoitukset palautetaan Andorrasta Suomeen saapuvaan liikenteeseen. Rajoitukset tulevat voimaan maanantaina 10.8.

Rajoitukset ja suositukset
Muutoksia maahantulorajoituksiin ja matkustussuosituksiin, vältä yhä tarpeetonta matkustamista


Uusien koronavirustartuntojen määrä on jonkin verran kasvanut

6.8.2020 10.00
STM

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät torstaina 6.8. tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Koronavirustartuntojen määrä on jonkin verran kasvanut. Uusien koronavirustartuntojen määrä on valtakunnallisesti vielä vähäinen, vaikka tartuntoja on todettu jonkin verran enemmän heinäkuun aikana. 

Tilannekatsauksessa olivat mukana kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä. 

Tilaisuuden materiaalit
Uusien koronavirustartuntojen määrä on jonkin verran kasvanut I STM tiedote 6.8.
Tiedotustilaisuuksien tallenteet | YouTube


Koronavirusrajoitusten tilanne muuttuu 1.8. alkaen

31.7.2020 13.55

Koronaviruksesta johtuvia rajoituksia puretaan suunnitellusti 1.8.2020. Hallitus ja viranomaiset seuraavat tiivisti tilannetta ja tekevät tarvittaessa uusia päätöksiä.

Pääministeri Sanna Marinin twitterketju
Aluehallintoviraston tiedote kokoontumisrajoituksista
Suositus etätyöstä kohti olosuhteiden normalisoitumista 
STM:n tiedote tartuntatilanteesta


Uusien koronavirustartuntojen määrä pysynyt Suomessa lähes ennallaan

30.7.2020 16.05

Koronavirusepidemiatilanne on Suomessa edelleen vakaa. Viimeisen seurantaviikon aikana (20.-26.7.2020) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 51 uutta tapausta. Tapausten viikoittainen määrä on hieman noussut ja on nyt samalla tasolla kuin kesäkuun lopussa.

Koronaviruksen seuranta (THL)


Pääministeri Marinin tiedotustilaisuus Eurooppa-neuvoston neuvottelutuloksesta

22.7.2020 14.13

Pääministeri Sanna Marin järjesti tiedotustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Eurooppa-neuvoston neuvottelutuloksesta. 

Kuvia tiedotustilaisuudesta | Flickr
Tiedotustilaisuuksien tallenteet | YouTube


Hallitus linjasi neuvottelussaan sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista

8.7.2020 19.29

Hallitus linjasi keskiviikkona 8. heinäkuuta, että maahantulon rajoituksista luovutaan sisärajoilla 13. heinäkuuta alkaen Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on samankaltainen kuin niissä maissa, joiden osalta sisärajavalvonta on jo poistettu.  Ulkorajalla rajoitukset jatkuvat tietyin poikkeuksin.

Hallitus sai neuvottelussaan myös epidemiatilannekatsauksen sekä selvityksen luonnonmarjojen poimijoiden turvallisesta maahantulosta.

Kuvia tiedotustilaisuudesta | Flickr
Tiedotustilaisuuksien tallenteet | YouTube


Hallitus linjasi rajakysymyksistä, etätyöstä ja yli 70-vuotiaita koskevista suosituksista

23.6.2020 17.35

Hallitus käsitteli tiistaina 23. kesäkuuta neuvottelussaan rajakysymyksiä, etätyötä ja yli 70-vuotiaita koskevia suosituksia. Lisäksi hallitus sai katsauksen epidemiatilanteesta ja selvityksen valtiosihteeri Martti Hetemäen jälleenrakennustyöryhmän pohjalta tehtävistä toimista.

Tiedotustilaisuudessa paikalla olivat sisäministeri Maria Ohisalo, ulkoministeri Pekka Haavisto, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Kuvia tiedotustilaisuudesta | Flickr
Tiedotustilaisuuden tallenne | YouTube


Hallitus linjasi lievennyksistä kokoontumisrajoituksiin, ravitsemisliikkeiden toimintaan ja vierailukäytäntöihin

17.6.2020 19.00

Hallitus sai keskiviikkona 17. kesäkuuta neuvottelussaan kokonaiskatsauksen kaikista hallituksen linjauksista koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi.

Tilaisuudessa olivat paikalla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Epidemiologisesta tilannekuvasta oli kertomassa ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Valtioneuvoston etenemissuunnitelma kokoontumisrajoitusten hallitusta purkamisesta
Tausta-aineisto hallituksen rajoituslinjauksista (yhteenvetotaulukko ennen neuvottelua)
Muistio: Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä koronavirusepidemian aikana
Esitys: Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä koronavirusepidemian aikana
Epidemiologinen tilannekatsaus 17.6.2020


Poikkeusolot päättyvät tiistaina 16. kesäkuuta

15.6.2020 15.30

Hallitus arvioi maanantaina 15. kesäkuuta saamansa tilannekuvan perusteella, että koronavirusepidemia on hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin.

Valtioneuvosto antoi yleisistunnossaan valmiuslain toimivaltuuksien käytön kumoamisasetukset ja totesi, että maassa eivät enää vallitse valmiuslain 3 §:ssä tarkoitetut poikkeusolot. 

Hallitus piti aiheesta tiedotustilaisuuden, paikalla olivat pääministeri Sanna Marin, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Päätösaineisto
Tilaisuuden esitysmateriaali
Kuvia tiedotustilaisuudesta | Flickr
Tiedotustilaisuuksien tallenteet | YouTube


Hallituksen linjaukset lähimatkailun rajoituksista, ulkorajojen rajoituksista ja ulkotilaisuuksien yleisömääristä

11.6.2020 11.23

Hallitus linjasi 11. kesäkuuta sisärajavalvonnan osittaisesta jatkamisesta sekä ulkorajaliikenteen rajoittamisesta edelleen 14.7.2020 asti. Rajoituksia jatketaan siltä osin, kuin ne nähdään välttämättömänä tartuntatautitilanteen aiheuttaman vakavan uhan takia. 

Hallitus on tarkentanut linjaustaan suurten ulkotilaisuuksien järjestämisestä. Alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä on edelleen 500 henkilöä 31.7.2020 saakka. Sallittu yleisömäärä voidaan ylittää tietyin poikkeuksin.

Tiedote: Lähimatkailun rajoituksia puretaan osittain, ulkorajoilla rajoitukset pysyvät ennallaan
Tiedote: Hallitus tarkensi linjaustaan ulkotilaisuuksien yleisömääristä 1.7. alkaen
Tiedotustilaisuuden tallenne | YouTube
Kuvia tiedotustilaisuudesta | Flickr