Ulkoministeriön varautuminen koronavirusepidemiaan

Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden tulee nyt välttää matkustamista ulkomaille. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen. Jos olet yhä maailmalla tee matkustusilmoitus.

Koronavirusepidemia vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa. Kaikkien maiden matkustustiedote on nyt toistaiseksi vältä kaikkea matkustamista -tasolla. Muista kuin välttämättömistä matkoista on syytä luopua.

Suomen edustustot keskittyvät tarjoamaan konsulipalveluja suomalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville sekä raportoimaan asemamaan pandemiatilanteesta. Edustustot viestivät oman alueensa tilanteesta myös sosiaalisen median kanavillaan.

Ulkoministeriön verkkosivuilla on julkaistu usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen ja listaa päivitetään säännöllisesti. 

Ulkomaanedustustot seuraavat tilannetta tiiviisti

Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot vastaavat suomalaisten suojelusta maan rajojen ulkopuolella. Edustustoilla on maakohtaiset valmiussuunnitelmat, ja ne seuraavat maan koronavirustilannetta jatkuvasti. Ministeriö ja edustustot myös analysoivat kriisivalmiuden kannalta keskeisen, maakohtaisen tilannekuvatiedon valtionjohdon päätöksenteon tueksi.

Edustusto avustaa kriisitilanteessa suomalaisia heidän henkilökohtaisen turvallisuutensa suojaamiseksi, olosuhteet ja edustuston tosiasialliset mahdollisuudet huomioon ottaen. Pandemian aikana mahdollisuudet tarjota normaaleja konsulipalveluja saattavat heikentyä. Tällöin pyrimme auttamaan suomalaisia parhaalla käytettävissä olevalla tavalla.

On tärkeää, että kaikki ulkomailla olevat suomalaiset ottavat vastuun omasta terveydestään ja turvallisuudestaan. Edustustojen ensisijainen tehtävä on antaa neuvoja ja suosituksia sekä tarvittaessa avustaa välttämättömän sairaanhoidon järjestämisessä.

Pandemiaan varauduttaessa ja sen aikana ulkoasiainhallinto on tiiviissä yhteistyössä muiden EU-maiden, Pohjoismaiden ja muiden kumppanien kanssa.