Tietoa seuraavalle hallitukselle: virkakunnan näkemyksiä Suomen avainkysymyksistä

1.3.2023

Vaalikausi 2019 - 2023 on päättymässä, ja eduskuntavaalien jälkeen muodostettava uusi hallitus kokoaa tavoitteensa hallitusohjelmaksi.

Ministeriöissä on koottu virkapuheenvuoroja tulevan hallituskauden avainkysymyksistä. Ne tarjoavat tietopohjaa vaalikeskusteluihin ja hallitusneuvottelujen tueksi.
 

Raportit ja virkapuheenvuorot

Mahdollisuudet Suomelle – kansliapäälliköiden viestit hallitusvaihdokseen

Ministeriöiden kansliapäälliköt ovat laatineet yhteisen virkanäkemyksen Suomen seuraavien kahden vaalikauden avainkysymyksistä. Raportissa pyritään nostamaan katse ajankohtaisista teemoista pidemmän aikavälin kysymyksiin. Maanantaina 6. helmikuuta julkistettu Mahdollisuudet Suomelle -asiakirja tarjoaa tietopohjaa kevään vaalikeskusteluihin ja hallitusohjelman valmisteluun.


KOVA – Kohti vaikuttavaa vaalikautta -raportti

KOVA – Kohti vaikuttavaa vaalikautta -raportti kokoaa yhteen hallitusvaihdokseen liittyviä vaiheita, niihin liittyviä toimintamallivaihtoehtoja ja virkakunnan ehdotuksia hallitusvaihdoksessa huomioitaviksi asioiksi.


Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro "Uudistuva ja kestävä Suomi"

Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro nostaa esiin keinot siihen, miten parannetaan hyvinvoinnin edellytyksiä, saadaan julkinen talous takaisin kestävälle pohjalle, uudistetaan julkista hallintoa ja palveluita sekä toteutetaan vihreä siirtymä tehokkaasti. Korjaaviin toimenpiteisiin on ryhdyttävä nopeasti.

Virkamiespuheenvuoro ”Uudistuva ja kestävä Suomi” käsittelee tulevan vaalikauden talous- ja hallintopolitiikan lähtökohtia. Ministeriö julkaisi puheenvuoron 8. joulukuuta 2022.

 

Miten hallitus muodostetaan?

Hallituksen muodostaminen käynnistyy uuden eduskunnan järjestäytymisen ja valtiopäivien avajaisten jälkeen.

Videon sisältö tekstinä
Lisätietoa valtioneuvoston nimittämisestä ja järjestäytymisestä