Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Hallitus tukee rajat ylittävän verkkokaupan arvonlisäverotuksen yksinkertaistamista

Valtiovarainministeriö
12.1.2017 13.30
Uutinen

Hallitus pitää tärkeänä, että yritysten hallinnollisia kustannuksia vähennetään.

EU:n komissio antoi 1. joulukuuta ehdotukset arvonlisäverotuksen uudenaikaistamiseksi rajat ylittävässä sähköisessä kuluttajakaupassa. Ehdotuksiin sisältyvät seuraavat kokonaisuudet:

  • sähköisten palvelujen erityisjärjestelmän laajentaminen muiden palvelujen myyntiin sekä EU:n sisäiseen ja kolmansien maiden kanssa käytävään tavaroiden verkkokauppaan
  • tuonnin arvonlisäverovapauden poistaminen EU:n ulkopuolelta myydyiltä pieniltä tavaralähetyksiltä
  • kynnysarvo pienille yhteisön sisäistä rajat ylittävää sähköisten palvelujen myyntiä ja tavarakauppaa harjoittaville yrityksille sekä yksinkertaistetut näyttövaatimukset asiakkaiden tunnistamiseksi
  • oikeus soveltaa kotivaltion laskutus- ja kirjanpitosäännöksiä
  • jäsenvaltioiden yhteistyön parantaminen rajat ylittävää kauppaa harjoittavien yritysten valvonnassa.

EU:n komission ehdotusten tavoitteena on parantaa sisämarkkinoiden toimivuutta ja EU:n yritysten kilpailukykyä sekä varmistaa sähköisen kaupan tehokas verotus.

Komissio arvioi, että uudistukset vähentäisivät yritysten hallinnollisia kustannuksia 2,3 miljardilla eurolla vuodessa. Jäsenvaltioiden vuotuiset verotulot kasvaisivat 7 miljardilla eurolla.

Tehokas verotus varmistettava

Hallitus tukee ehdotuksen tavoitteita yksinkertaistaa sähköisen kaupankäynnin arvonlisäverotuksen sääntöjä. Lisäksi hallitus pitää tärkeänä, että yritysten hallinnollisia kustannuksia vähennetään.

Suomelle on suhteellisen korkean verotason maana myös tärkeää ehkäistä kilpailun vääristymät ja varmistaa verkkokaupan tehokas verotus. Ehdotusten yksityiskohtia on hallituksen mukaan vielä selvitettävä tarkemmin.

Hallitus lähetti asiasta eduskunnalle U-kirjelmän torstaina 12. tammikuuta. U-kirjelmää käytetään EU-asioissa silloin, kun on kyse EU:n lainsäädäntöehdotuksesta tai muusta eduskunnan toimivaltaan kuuluvasta ehdotuksesta.

Hallituksen kirjelmä julkaistaan päätökset-sivulla.

Komission tiedote (1.12)

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Risto Sakki, puh. 02955 30294, risto.sakki(at)vm.fi
Erityisasiantuntija Tuula Karjalainen (tavaroiden maahantuonti), puh. 02955 30553, tuula.karjalainen(at)vm.fi

 
Sivun alkuun