Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Panostajan pätevyysvaatimuksia tarkennetaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.6.2016 13.36
Tiedote 85/2016

Uusi panostajalaki sisältää räjäytystyötä tekevää henkilöä eli panostajaa koskevat uudet säännökset. Säännöksiä tarkennetaan erityisesti henkilön sopivuuskriteerien osalta.

Panostajan työ edellyttää pätevyyskirjaa, jonka saamiseksi henkilön on täytettävä tietyt edellytykset, muun muassa terveydellinen ja muu sopivuus työhön. Erityisesti henkilön muuhun sopivuuteen liittyviä määräyksiä on tarkennettu aiemmasta: panostajaksi sopivan henkilön on oltava olla hyvämaineinen, minkä todentaminen säädetään nykyistä tarkemmin.

Kurssin suorittaminen ja työkokemus edellytyksinä panostajan työssä

Pätevyyskirja voidaan myöntää 20 vuotta täyttäneelle henkilölle viideksi vuodeksi kerrallaan, ja sen voimassaolo päättyy hänen täyttäessään 68 vuotta. Pätevyyskirjan saamiseksi henkilön on suoritettava panostajan kurssi ja siihen liittyvä kuulustelu sekä hankittava tietty työkokemus. Kurssin ja työkokemuksen pituus riippuvat siitä, mitä pätevyyskirjaa (tehosteräjäyttäjä, nuorempi panostaja, vanhempi panostaja, ylipanostaja tai räjäytystyön vastuuhenkilö) henkilö on hakemassa.

Pätevyyskirjan myöntää työsuojeluviranomainen. Viranomainen voi peruuttaa pätevyyskirjan, jos panostaja ei enää täytä pätevyyskirjan myöntämisen edellytyksiä. Pätevyyskirja voidaan peruuttaa myös esimerkiksi silloin, jos henkilö rikkoo olennaisesti työturvallisuuslakia pätevyyskirjaa edellyttävässä toiminnassa.

Tasavallan Presidentin on tarkoitus vahvistaa esitys perjantaina 3.6.2016. Lakimuutokset tulevat voimaan 1. syyskuuta 2016.

Laki uudistaa panostajalainsäädännön ajanmukaiseksi, perustuslain vaatimukset täyttäväksi kokonaisuudeksi, joka yhdistää työturvallisuuden ja yleisen turvallisuuden näkökohdat.

Lisätietoja

Hallitussihteeri Marianne Kivistö, p. 0295 163 284, [email protected]

 
Sivun alkuun