Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tasa-arvolain muutos parantaa syrjintää kokeneen oikeusturvaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.11.2016 13.46 | Julkaistu suomeksi 10.11.2016 klo 13.52
Tiedote 198/2016

Lakimuutoksen myötä tasa-arvovaltuutettu voi toimia sovittelevassa roolissa, kun epäillään sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Sovintomenettely on matalan kynnyksen toimintatapa ja se on oikeudenkäyntiä edullisempi ja nopeampi.

Hallitus esitti asiaa koskevin lakien vahvistamista torstaina 10. marraskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina, ja ne tulevat voimaan 15.11.2016.

Muutoksen myötä tasa-arvovaltuutetulla on mahdollisuus ryhtyä toimenpiteisiin sovinnon aikaansaamiseksi syrjintätapauksen osapuolten välillä. Sovittelumenettelyn käyttö on vapaaehtoista ja perustuu osapuolten suostumukseen.

Sovinnon osapuolet voivat hakea yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalta sovinnon vahvistamista. Lautakunta voi vahvistaa saavutetun sovinnon.

Hyvitys syrjinnästä koskee jatkossa myös perusopetuslaissa tarkoitettuja opetuksen järjestäjiä ja kouluja.

Laki vahvistaa matalan kynnyksen oikeussuojaa tasa-arvoasioissa ja parantaa näin sukupuoleen perustuvaa syrjintää kokeneen asemaa. Tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain oikeussuojakeinot yhdenmukaistuvat, sillä sovintomenettely on jo yhdenvertaisuuslaissa. Tasa-arvovaltuutetun tehtäviin lisätään sovinnon edistämistä koskeva tehtävä.

Lisätietoja

hallitussihteeri Terhi Tulkki, p. 0295 163 229, [email protected]

johtaja Tarja Heinilä-Hannikainen, p. 0295 163 227, [email protected]

 
Sivun alkuun