Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Isänpäivän liputus virallistetaan asetuksella

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 11.11.2018 8.18
Tiedote 126/2018

Äitienpäivä on virallinen liputuspäivä. Isänpäivän liputus taas on vakiintunut, kalenteriin merkitty liputuspäivä. Se ei ole tähän asti ollut niiden päivien joukossa, jotka on virallistettu asetuksella liputuksesta Suomen lipulla.

- Äidit ja isät on nyt syytä asettaa samalle viivalle myös liputuspäivän aseman osalta. Selkein keino on lisätä isänpäivä asetuksella virallistettujen liputuspäivien joukkoon, toteaa sisäministeri Kai Mykkänen.

Sisäministeriö on noudattanut pidättyväistä linjaa uusien liputuspäivien suhteen. Asetuksessa mainittuja virallisia liputuspäiviä on muutettu vain kerran, kun vuonna 1996 asetukseen päivitettiin uudet vaalipäivät. Isänpäivää koskevan muutoksen yhteydessä ei ole tarkoitus avata asetusta muilta osin.

- Virallisten liputuspäivien arvostus edellyttää pidättyväistä linjaa niiden määrässä. Isänpäivän kohdalla virallistamisessa on kyse ainutlaatuisesta asetelmasta, jossa poistetaan symbolinen ero selkeään vastinpariin eli äitienpäivään nähden, ministeri Mykkänen sanoo.

- Laajemmat muutokset esimerkiksi Helsingin yliopiston kalenteritoimikunnan vakiintuneiksi toteamien ja asetuksella virallistettujen liputuspäivien eron tarkastelussa tai liputuspäivien määrässä edellyttäisivät mielestäni joka tapauksessa laajapohjaista ja huolellista valmistelua. Tähän ei ole vaalikauden viimeisinä kuukausina edellytyksiä, Mykkänen lisää.

Isänpäivän virallistaminen liputuspäivänä etenee siten, että sisäministeriö valmistelee ja vie valtioneuvoston päätettäväksi esityksen liputusasetuksen muuttamisesta.

Sisäministeriö toivottaa lämpimästi hyvää isänpäivää kaikille.

Lisätietoja:

erityisavustaja Titta Andersson-Bohren, p. 050 513 1539
erityisasiantuntija Hanne Huvila, p. 0295 488 313

 
Sivun alkuun