Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston kanslia kerää kokemuksia valtioneuvosto.fi-sivuston käytöstä ja kehittämistarpeista. Auta kehittämistyössä ja vastaa lyhyeen verkkokyselyyn

Yksi yhdestä -kokeilun vuosiraportti 2018 julkaistu

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2019 15.47
Uutinen

Työ- ja elinkeinoministeriö on jatkanut Yksi yhdestä -periaatteen kokeilua vuonna 2018. Periaatteen tavoitteena on arvioida euromääräisesti lakiesitysten yrityksiin kohdistuva suora sääntelytaakka ja hillitä taakan kasvua.

Vuonna 2018 annetut työ- ja elinkeinoministeriössä laaditut hallituksen esityksen lisäsivät sääntelytaakkaa yhteensä noin puoli miljoonaa euroa vuodessa. Sääntelytaakan kasvu syntyi päästökauppalain ja tavaramerkkilain muutoksista. Vastaavasti vuonna 2017 taakka keveni yhteensä 150 000 euroa vuodessa. Raportissa käydään läpi periaatteen soveltamisen keskeisiä kysymyksiä ja jatkoaskelia.

Kahden vuoden kokemus on osoittanut, että Yksi yhdestä -periaatteen tehokas soveltaminen edellyttää arvioitavan sääntelytaakan tarkkaa määrittelyä. Vaa’an eri puolilla painavat soveltamisen helppous ja periaatteen laajuus. Suppeasti määriteltynä arviointi on sujuvaa, mutta periaatteen vaikutuskenttä on pieni. Vastaavasti hyvin laajasti ymmärrettynä sääntelytaakalla on paljon taloudellista merkitystä, mutta vastaavasti yhdenmukainen arviointi muuttuu epävarmaksi ja hallinnon resursseja kuluttavaksi.

Lisätietoja:

Erno Mähönen, erityisasiantuntija, TEM. p. 029 504 7066

 
Sivun alkuun