Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pohjoismaat ja Afrikan maat pohtivat turvallisuutta ja muuttoliikettä

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 26.5.2016 10.26
Tiedote

Tiedote 99/2016
26.5.2015

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka osallistuu 26.–27. toukokuuta Oslossa vuosittaiseen Pohjoismaiden ja Afrikan ulkoministereiden kokoukseen. Kokouksen pääteemana ovat turvallisuuskysymykset. Lisäksi keskustellaan kestävän kehityksen tavoitteista sekä lähestymistavoista terrorismin ja radikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn. Suomi pitää alustuksen muuttoliikkeestä.

"Kotiseudultaan siirtyneitä ihmisiä on tällä hetkellä maailmassa yli 60 miljoonaa. Hallitsematon muuttoliike ei ole kenenkään etu. Tulee muistaa, että monet Afrikan maat ottavat vastaan Euroopan maita suurempia pakolaismääriä”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Toivakka sanoo.

Kestävän kehityksen 2030 -agendassa tuodaan esille muuttoliikkeen myönteisiä vaikutuksia pakolaisia vastaanottaviin yhteiskuntiin. Ministeri Toivakka nostaa esimerkiksi aktiivisuuden, jolla Suomen Somali-diaspora on osallistunut Somalian terveyssektorin kehitykseen.

Tapaamiseen osallistuvat kaikki Pohjoismaat ja kaksikymmentä mukaan kutsutta Afrikan maata.

Pohjoismaiden ja Afrikan maiden välisiä tapaamisia on järjestetty vuodesta 2001 lähtien Ruotsin edesmenneen ulkoministerin Anna Lindhin aloitteesta. Mukaan valikoitui Afrikan maita, joilla oli kiinnostusta pohjoismaista hyvinvointivaltiota, kansanvaltaa ja sukupuolten välistä tasa-arvoa kohtaan.

Tapaamisen keskustelut ovat epävirallisia, eikä päätöksiä tehdä. Kokouksia on kiitelty siitä, että ne tarjoavat ministereille mahdollisuuden keskustella avoimesti ja vapaamuotoisesti vaikeistakin asioista.

Lisätietoja: ministeri Toivakan erityisavustaja Emma Hannonen, puh. 050 574 0736 (ministeri Toivakan haastattelupyynnöt) ja lähetystöneuvos Pirjo Virtanen, Afrikan ja Lähi-idän osasto, puh. 0295 350 541.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

 
Sivun alkuun