Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomi myöntää lisää tukea Irakille

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 20.7.2016 10.13
Tiedote

Tiedote 138/2016

20.7.2016

Suomi myöntää yhteensä 10 miljoonaa euroa lisätukea Irakille. Useammalle vuodelle jakautuva tuki käytetään ISILiltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen, humanitaariseen apuun ja miinanraivaukseen.

Suomi tekee apulupauksen tänään Washingtonissa, jossa Irakin avunantajamaat kokoontuvat ISILin vastaisen koalition ministerikokouksen yhteydessä.

Kanadan, Japanin ja Saksan järjestämään kokoukseen kutsuttiin maat, jotka ovat valmiit tekemään uusia merkittäviä avustuslupauksia. Kokoukseen osallistuu 28 maata ja kuusi kansainvälistä järjestöä. Suomea edustaa ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston päällikkö Jarno Syrjälä.

"ISILiltä vallatuilla alueilla Irakissa tarvitaan nyt konfliktinjälkeistä vakauttamista. Tukea tarvitaan monella raiteella: välitöntä humanitaarista apua, miinoitteiden ja räjähtämättömien ammusten purkua sekä lyhyen ja keskipitkän tähtäimen kriittisen infrastruktuurin kunnostushankkeita”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

"Tällä tuella Suomi vaikuttaa siihen, että koteihinsa palaavilla irakilaisilla on mahdollisuus rakentaa tulevaisuuttaan siellä. Katkeruuden ja väkivallan kierteeltä on vietävä pohja", Mykkänen toteaa.

Miinanraivaukseen puolet tukisummasta

Suomen 10 miljoonan euron tuesta kolme miljoonaa osoitetaan vuosina 2016–2017 ISILiltä vapautettujen alueiden vakauttamiseen ja jälleenrakennukseen Irakissa. Näin tehdään mahdolliseksi irakilaisten paluu koteihinsa kestävällä tavalla. Tuki kanavoidaan YK:n kehitysohjelman UNDP:n kautta. Suomi on jo aiemmin tänä vuonna tukenut UNDP:n vakauttamisrahastoa miljoonalla eurolla.

Suomen tuesta kaksi miljoonaa euroa osoitetaan humanitaariseen apuun. Irakin humanitaarinen tilanne on vaikea: tänä vuonna arvioidaan noin 10 miljoonan ihmisen olevan avun tarpeessa.

YK:n apuohjelmilla ei nykyisellään ole riittävästi varoja humanitaarisen tilanteen lievittämisessä. YK pyrkii 861 miljoonan dollarin yhteisvetoomuksella vastaamaan 7,3 miljoonan ihmisen tarpeisiin. Suomi on vuodesta 2011 alkaen myöntänyt humanitaarista apua Irakiin yhteensä vajaat 6 miljoonaa euroa.

Lisäksi Suomi myöntää miinanraivaukseen Irakissa ja Syyriassa viisi miljoonaa euroa vuosina 2016–2020. Erilaisten räjähteiden ja sodan räjähtämättömien jäänteiden määrä Irakissa ja Syyriassa on suuri. ISILiltä takaisin vallatuilla alueilla siviiliasutuksia ja infrastruktuuria on järjestelmällisesti ansoitettu räjähteillä. Räjähteet vaikeuttavat suuresti alueiden jälleenrakennusta ja paluumuuttoa sekä hidastavat tai estävät kokonaan humanitaarisen avun toimittamisen perille.

Tuki humanitaariselle miinatoiminnalle Irakissa ja Syyriassa kanavoidaan kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC), YK:n (UNMAS) sekä myöhemmin päätettävän kansalaisjärjestön kautta.

Lisätietoja: Afrikan ja Lähi-idän osaston osastopäällikkö Jarno Syrjälä, puh. +358 50 371 0107; lähetystöneuvos Touko Piiparinen, Afrikan ja Lähi-idän osasto, puh. +358 50 447 9406 ja Suvi Aherto, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja, puh. +358 50 349 6121

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

 
Sivun alkuun