Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tunnuksettomat sotilaat aluevalvontalakiin

Puolustusministeriö
10.7.2017 15.05
Tiedote

Tasavallan presidentti vahvisti 10.7.2017 aluevalvontalakia ja rikoslakia koskevat lainmuutokset tunnuksettomien sotilaallisten ryhmien osalta. Lait tulevat voimaan 15.7.2017.

Aluevalvontaviromaisten toimivaltuuksia vahvistettiin kattamaan paremmin tilanteet, jossa Suomen alueellista koskemattomuutta loukkaa tunnukseton sotilaallinen ryhmä. Uuden lainsäädännön tavoitteena on saattaa Suomen alueellisen koskemattomuuden turvaamista ja valvontaa koskeva lainsäädäntö vastaamaan kattavammin muuttunutta turvallisuustilannetta ja uudenlaisia uhkia. Lakimuutoksilla edistetään osaltaan hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevan kirjauksen toteutumista.

Laissa tunnuksettomalla sotilaallisella ryhmällä tarkoitetaan sotilasosastoon rinnastettavaa, vieraan valtion lukuun, puolesta tai suostumuksella toimivaa joukkoa, joka on sotilaallisesti järjestäytynyt, varustettu tai aseistettu ja jonka valtiollista alkuperää ei voida tunnistaa. Lakiin säädettiin tällaisille ryhmille ehdoton kielto saapua maahan ja olla maassa, jonka rikkominen on rikoslaissa kriminalisoitu.

Lisätietoja asiassa antaa puolustusministeriössä hallitussihteeri Teija Pellikainen, puh. 0295 140 606.

 
Sivun alkuun