Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Yhteiskunnan sähköriippuvuutta käsittelevä opas valmistunut

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2015 11.11
Tiedote

Viime vuosien rajuilmat sekä muut sähkönjakelun häiriöt ovat osoittaneet yhteiskuntamme olevan riippuvainen erilaisista sähköisistä järjestelmistä. Lähes kaikki toimintomme tarvitsevat sähköä. Varsinkin yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta merkittävä kyberympäristö on hyvin sähköriippuvainen.

Puolustusministeriö ja Turvallisuuskomitea ovat nyt julkaisseet Sähköriippuvuus modernissa yhteiskunnassa -oppaan, jonka tarkoituksena on auttaa viranomaisia, elinkeinoelämää, järjestöjä ja kansalaisia havaitsemaan miten sähkönsaannin häiriöt vaikuttavat yhteiskunnan eri toimintoihin. Samalla annetaan ratkaisuja häiriöihin varautumiseen ja niiden aikana toimimiseen.
Erityisesti sääilmiöt ovat osoittaneet yhteiskuntamme haavoittuvuutta. Ne ovat asettaneet viranomaiset koetukselle, mutta samalla ne ovat lisänneet varautumista sähkökatkojen varalle sekä saaneet joillakin alueilla merkittävällä tavalla vireille kansalaisjärjestöjen vapaaehtoistoimintaa.

Myös yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa todetaan, että voimahuollon sekä tietoliikenteen ja tietojärjestelmien vakavat häiriöt - kyberuhkat - ovat koko yhteiskunnan toiminnalle sekä kaikelle kriittiselle teollisuus- ja palvelutuotannolle keskeisimmät uhkat. Valtaosa yhteiskunnan kriittisistä toiminnoista perustuu sähköiseen tiedonsiirtoon ja tietovarastojen käyttöön.
Ensimmäinen aihetta koskeva julkaisu "Pitkä sähkökatko ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen" ilmestyi vuonna 2008. Nyt julkaistu "Sähköriippuvuus modernissa yhteiskunnassa" on jatkoa kyseiselle oppaalle.

Opas on luettavissa sekä Turvallisuuskomitean että puolustusministeriön verkkosivuilla osoitteissa www.turvallisuuskomitea.fi ja www.defmin.fi
Linkki julkaisuun: http://www.defmin.fi/julkaisut_ja_asiakirjat/julkaisuhaku/sahkoriippuvuus_modernissa_yhteiskunnassa.5136.xhtml

Lisätietoja antavat Turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Virtanen p. 0295 140700, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, dosentti Veli-Pekka Nurmi p. 0295 150701 ja puolustusministeriön erityisasiantuntija Kirsti Haimila p. 0295 140122

 
Sivun alkuun