Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finland stöder syriska barns skolgång i Libanon

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 23.1.2019 10.10
Pressmeddelande

Finland stöder skolgång och barnskydd i Libanon för barn som flytt undan krisen i Syrien. Genom FN:s barnfond Unicef kanaliseras 3,7 miljoner euro för skolgång för de barn som har det allra sämst ställt.

Det nya projektet invigs den 23 januari på finska ambassaden i Beirut. Med finländskt bistånd får 7 000–8 000 flickor och pojkar i utsatt ställning möjlighet att gå i skola och tillgång till barnskyddstjänster. Inom ramen för det tvååriga projektet erbjuds sådana barn och unga som inte går i skola och som lever under våldshot grundläggande utbildning, barnskyddstjänster och yrkesutbildning.

Hjälpen riktas till de barn som kommer från de allra fattigaste familjerna, och för att de överhuvudtaget ska gå till skolan krävs det helhetsbetonade insatser.

”Om familjen lever ur hand i mun, tvingas barnen arbeta. På gator, torg eller arbetsplatser. Det bästa sättet att få barn i flyktingfamiljer att gå i skola är att stödja deras familjer. Genom att ge bidrag till yrkesutbildning för unga ger vi dem en möjlighet till en bättre framtid”, kommenterar Finlands ambassadör i Libanon, Tarja Fernández.

Projektet är en fortsättning på det tidigare stödet för bärkraften i det libanesiska skolsystemet som Finland stod för åren 2014–2015. Av Syriens grannländer är Libanon det land som i förhållande till sin storlek bär det största ansvaret för flyktingarna. I Libanon, som har en befolkning lika stor som Finlands, befinner sig över en miljon syriska flyktingar. Av dem är upp till hälften barn och unga.

Finland har understött Unicefs arbete för att de syriska barnen ska få gå i skolan också i Syrien, Jordanien och Turkiet. Med hjälp av biståndet har man t.ex. iståndsatt 136 skolor i Syrien och Jordanien, vilket har gjort det möjligt för över 70 000 barn att gå i skolan. Man har också kunnat erbjuda 47 000 unga yrkesutbildning.

Se på videon  Resultatet av Finlands stöd för att främja skolgång i Syrien och Jordanien: https://youtu.be/HMkxW62v3q4

Ytterligare upplysningar: Tarja Fernández, Finlands ambassadör i Beirut, tfn +961 76 008 550 och Matti Karvanen, ansvarig tjänsteman, stöd för stabilisering i Syrien, tfn 0295 351 806.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

 
Tillbaka till toppen