Utredning ger rekommendationer om hur man kan effektivisera konkurrensneutraliteten

Bestämmelserna om konkurrensneutralitet iakttas inte i så stor utsträckning som de borde iakttas inom den offentliga sektorn. För aktörerna verkar dessutom förhållandet mellan neutralitetsregleringen och den övriga lagstiftningen delvis vara oklart och det finns behov av att utveckla effektiviteten i genomförandet av regleringen, säger professor Kirsi-Maria Halonen i sin utredning till arbets- och näringsministeriet.
Utredningen om hur konkurrenslagens bestämmelser om konkurrensneutralitet fungerar och verkställs publicerades den 31 mars 2025.
Konkurrensneutralitet innebär att jämlika verksamhetsförutsättningar tryggas i näringsverksamheten för aktörer inom offentliga och privata sektorn. Syftet med utredningen var bland annat att bedöma på vilka sätt konkurrensneutraliteten kan främjas.
”Det är viktigt att konkurrensneutraliteten tillgodoses. Den ekonomiska verksamheten i offentliga sektorn bör inte ha omotiverade konkurrensfördelar som kan försvåra företagens verksamhet. Utredningen har gett viktig information och förslag som ska beaktas i den fortsatta beredningen”, säger arbetsminister Arto Satonen.
Utredaren ger 11 rekommendationer
Enligt utredaren hänför sig de mest verkningsfulla rekommenderade åtgärderna till skyldigheten att dokumentera självbedömningen, bestämmelserna om påföljdsavgift samt mer omfattande tillgång till information om konkurrensutsatt ekonomisk verksamhet och dess konsekvenser för marknaden. En del av rekommendationerna gäller ändring av regleringen, men i rekommendationerna ingår också utvecklingsförslag till exempel för att effektivisera tillgången till information samt för att öka resurserna och medvetenheten.
Enligt utredaren är den viktigaste rekommendationen skyldigheten att dokumentera självbedömningen. Det innebär att offentligrättsliga samfund blir skyldiga att bedöma arten av sin egen verksamhet och sina egna strukturer och dokumentera den. Självbedömningen ska bland annat innehålla en bedömning av om en aktör bedriver sådan ekonomisk verksamhet som omfattas av tillämpningsområdet för neutralitetsregleringen i ett konkurrensläge på marknaden.
En av de rekommendationer som förtydligar regleringen handlar om vilken lag som reglerar definitionen av verksamhet i ett konkurrensläge på marknaden och kravet på marknadsmässig prissättning. Enligt utredningen bör bestämmelserna om dessa finnas i konkurrenslagen istället för i kommunallagen och lagen om välfärdsområden. Enligt utredningen ska kraven på noggrann avgränsning av lagstadgade uppgifter beaktas när speciallagar stiftas och ändras.
Utredningen innehåller också rekommendationer till exempel om maximal behandlingstid för en neutralitetsundersökning som grundar sig på en begäran om åtgärder och en bedömning av påförandet av påföljdsavgift för brott mot vissa neutralitetsskyldigheter.
Utredningen hänför sig till genomförandet av regeringsprogrammets föresats om konkurrensneutralitet. Arbets- och näringsministeriet bedömer utredningen och beaktar fortsatta åtgärder för att utveckla neutralitetsregleringen och neutralitetsövervakningen samt bland annat för att förbättra medvetenheten om och tillgången till information om offentliga samfunds verksamhet i ett konkurrensläge på marknaden. Under den fortsatta beredningen samarbetar man bland annat med Konkurrens- och konsumentverket och finansministeriet samt hör intressegrupper.
Mer information:
Kirsi-Maria Halonen, professor i offentlig ekonomisk rätt, tfn 044 5724 944, kirsi-maria.halonen(a)ulapland.fi.
Olli Hyvärinen, handelsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 026
Virve Haapajärvi, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029504 7027
Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7110 (frågor till arbetsministern)