Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

EU:n ulkoministerit Helsingissä: esillä Lähi-itä, hybridiuhkat ja arktinen alue

Ministry for Foreign Affairs
Julkaisuajankohta 30.8.2019 16.29
Tiedote

EU:n ulkoministerien epävirallisen kokouksen aiheita olivat Lähi-itä, arktinen alue, hybridiuhkat sekä alueellinen yhteistyö Länsi-Balkanin kumppaneiden kanssa. Suomi järjesti kokouksen jälkeen erillisen lounastilaisuuden, jolle oli kutsuttu myös ihmisoikeuspuolustajia eri puolilta maailmaa.

EU:n ulkoministerit perhekuvassa EU:n ulkoministerit perhekuvassa Gymnichissä. Kuva: Lauri Heikkinen/VNK

Helsingissä 29. ja 30. elokuuta pidetyn epävirallisen ulkoministerikokouksen (Gymnich) puheenjohtajana toimi EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini.

Kokous alkoi torstaina 29. elokuuta yhteisellä keskustelulla hybridiuhkista puolustusministereiden kanssa. Hybridi- ja kyberuhkien torjuminen on yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden painopisteistä. Ulkoministerit käsittelivät torstaina laajasti myös Lähi-idän tilannetta.

Perjantaina 30. elokuuta ulkoministerit keskustelivat arktisesta alueesta, jonka strateginen merkitys kasvaa Euroopassa ja globaalisti tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Lisäksi he keskustelivat alueellisesta yhteistyöstä Länsi-Balkanin kumppaneiden ulkoministereiden kanssa. Esillä olivat myös Amazonin jokialueen metsäpalot.

Ihmisoikeudet esillä epävirallisella lounaalla

Suomi haluaa nostaa puheenjohtajakaudellaan esiin tyttöjen ja naisten aseman sekä ihmisoikeuspuolustajien ja kansalaisyhteiskunnan työn tukemisen osana unionin ulkopolitiikkaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto isännöi ulkoministerikokouksen jälkeen ministerilounaan, jonka vieraiksi oli kutsuttu kansainvälisiä ihmisoikeuspuolustajia. Lounaalla kuultiin heidän näkemyksiään ajankohtaisesta tilanteesta sekä suosituksiaan ministereille ja EU:lle.

”Tänä päivänä tukea tarvitaan entistä enemmän, kun ihmisoikeuspuolustajiin eri puolilla maailmaa kohdistuu yhä enemmän uhkia ja hyökkäyksiä. Erityisesti naisihmisoikeuspuolustajat ovat usein uhattuna. Lounaalla meillä oli mahdollisuus keskustella siitä, miten voimme parhaiten tukea ihmisoikeuspuolustajien tärkeää työtä usein vaarallisissa ja haastavissa tilanteissa”, ministeri Haavisto sanoi.

Lisätietoja: Sari Uusi-Rauva, sisältö- ja viestintäasiantuntija, +358 295 350 290

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected] 

Kokouksen ohjelma

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja / komission varapuheenjohtaja Federica Mogherinin kommentit lehdistötilaisuudessa
Neuvoston uutishuone: videot

Valokuvia Flickr-palvelussa

EU2019FI-taustoistus: Yhteisiä toimia hybridiuhkien torjumiseksi

EU2019FI-taustoitus: Arktinen politiikka

 
Back to top