Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

”Klansystemet bromsar upp fredsutvecklingen i Somalia”

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 22.6.2021 9.00 | Publicerad på svenska 22.6.2021 kl. 9.10
Nyhet

Rowda Olad och Abdirizaq Ahmed har ett gemensamt mål: fred i Somalia. Aktiva unga vuxna, som Olad och Ahmed, får berätta om sitt fredsfrämjande arbete i ett kommunikationsprojekt som finansieras av utrikesministeriet.

På bilden finns en ung man, Abdirizaq Ahmed som talar i mikrofonen. Hans händer är delvis amputerade.
Abdirizaq Ahmed besöker olika tillställningar för att tala om sina erfarenheter, om förlåtelse och om att bryta hämndspiralen. Foto: Wali Hashi

Rowda Olad arbetar som psykolog i fängelset Baidoa i södra Somalia. Som klienter har den unga kvinnan bland annat före detta medlemmar i terroristgrupper, som enligt Olad hjärntvättat sina medlemmar för att de ska stödja terrorismens ideologi. I sitt arbete försöker Olad bland annat stärka ungdomarnas tro på sin eget fria vilja.

”Mentalvårdsarbete ses inte som något viktigt i Somalia. Om en person har psykiska störningar, stämplas han eller hon helt enkelt som galen”, säger Olad.

Enligt henne bör man rikta mer av samhällets resurser till mentalvårdsarbete, i synnerhet som de kontinuerliga konflikterna i landet orsakar ständig stress och försämrar människornas förutsättningar till ett normalt liv.

Olad är också politiskt aktiv och vill främja fredsprocessen i Somalia. Hon tar bland annat ställning till landets klansystem. Systemet att utse politiska kandidater från klanerna förvärrar det politiska klimatet. Dessutom är nästan bara män med i politiken. Kvinnor måste kämpa för att få sin röst hörd.

”Om kvinnor deltog i beslutsfattandet skulle detta land vara betydligt lugnare”, säger Olad.

Från herde till universitetsstuderande

När Abdirizaq Ahmed var 8 år band hans faster fast hans händer med rep som straff för att fåren han skulle vakta hade rymt. Det ledde till att hans händer måste amputeras.

Som ung vuxen har Ahmed valt att förlåta sin moster. Det gav upphov till en berättelse som Ahmed vill dela med sig till ungdomarna i sitt land.

”Jag sa till min moster att alla begår misstag. Jag vill inte heller förbli ett offer. Om jag kan förlåta min moster tror jag att var och en i det här landet kan göra detsamma”, säger Ahmed, som studerar vid universitetet.

Även Ahmed bedömer att traditionen av hämnd och hat bottnar i klanerna.

”Klansystemet bromsar upp fredsprocessen. Jag vill arbeta för att ungdomar inte ska ärva denna kultur.”

Olads och Ahmeds berättelser och de korta dokumentärfilmer som gjorts om dem är en del av utrikesministeriets kommunikationsprojekt för fred i Somalia. Projektet genomförs av journalisten Wali Hash fram till 2023. Ministeriets projekt anknyter på ett naturligt sätt till den mer omfattande kampanjen Cafis (Förlåtelse) som Hash startade 2017.

Dokumentärerna finns på utrikesministeriets Youtube-kanal med engelsk text. Se Rowda Olads berättelse: From Trauma Healing Towards Peace och Abdirizaq Ahmeds berättelse: Disabled Hero of Peace. Dokumentärerna visas i somalisk tv i juli.

Dokumentärerna finns på utrikesministeriets Youtube-kanal med engelsk text.
 
Back to top