Skip to content

EU:n valtiovarainministerit edistävät investointirahastoa

Ministry of Finance
Julkaisuajankohta 6.3.2015 15.00
Tiedote

EU:n valtiovarainministerit pyrkivät tiistaina 10. maaliskuuta Ecofin-neuvostossa sopuun asetuksesta, jolla perustetaan investointirahasto. Maanantaina euromaiden valtiovarainministerit saavat tilannekatsaukset Kreikasta ja Kyproksesta. Suomea edustaa Brysselissä valtiovarainministeri Antti Rinne.

EU:n komissio on ehdottanut vähintään 315 miljardin euron lisäinvestointeja kolmessa vuodessa, jotta talouskasvu vauhdittuisi ja Euroopan kilpailukyky kohenisi. Ohjelmaa varten on määrä perustaa Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR). Perustamisesta säädetään EU:n asetuksella.

Ecofin-neuvoston on määrä sopia kannastaan asetusehdotukseen. Neuvoston puheenjohtajan on sen jälkeen tarkoitus aloittaa neuvottelut EU:n parlamentin kanssa. Tavoitteena on, että rahasto aloittaisi toimintansa kesäkuussa.

Suomi tukee puheenjohtajan ehdottamaa kantaa asetukseen.

Komissio esittelee maaraportteja

EU:n komissio esittelee ministereille maaraporttinsa ja tiedonantonsa niiden tuloksista. Komissio julkisti 26. helmikuuta maaraportit, joissa arvioidaan jäsenmaiden taloutta suhteessa komission vuotuiseen kasvuselvitykseen.

Raportit sisälsivät syväanalyysin 16 jäsenmaan makrotaloudellisista epätasapainoista. Suomi oli yksi näistä maista.

Maaraportit liittyvät eurooppalaiseen ohjausjaksoon, joka on talous- ja finanssipolitiikan koordinointijakso.

EU-ohjausjakso (neuvoston sivut)

Ranskalle uusi määräaika

EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen toimeenpano nousee esille, kun ministerit käsittelevät Ranskan toimia julkisen talouden liiallisen alijäämän korjaamiseksi.

EU:n komissio esittää, että Ranskalle annetaan kaksi vuotta lisää aikaa korjata liiallinen alijäämä. Uusi takaraja olisi vuosi 2017. Uusien suositusten mukaan Ranskan olisi esitettävä kolmen kuukauden kuluessa sopeutusstrategia, joka sisältää korjaavat toimet tälle vuodelle ja keskeiset toimet kahdelle seuraavalle vuodelle.

Suomi voi hyväksyä komission esityksen.

Valtiovarainministerit saavat Ecofin-neuvostossa tilannekatsauksen pankkiunionin toimenpanosta. Esillä on erityisesti yhteisen kriisinratkaisumekanismin perustamisen valmistelu.

Tilannekatsaukset Kreikasta ja Kyproksesta

Euroryhmä eli euromaiden valtiovarainministerit saavat tilannekatsaukset Kreikasta ja Kyproksesta. Ministerit sopivat 24. helmikuuta, että Kreikan rahoitustukiohjelmaa jatketaan neljällä kuukaudella kesäkuun loppuun. Nyt on määrä kuulla, miten Kreikka on käynnistämässä sovittua toimenpideohjelmaa.

Lisäksi euroryhmä käsittelee samoja talouskysymyksiä kuin Ecofin-neuvosto. Keskusteluaiheena ovat myös palvelusektorin uudistukset euroalueella.

Lisätietoja:

Finanssineuvos Martti Salmi, puh. 0400 510 304, [email protected]