Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko: Toivon kesää
THL julkaisee päivittäin uudet luvut koronatartuntojen määrästä. Tuon vaihtuvan numeron seuraamisesta on tullut monelle rutiini. Puheenaihe kauppareissulla maskin takaa kuulumisten vaihdossa tai tilanneseurantaa työpaikan etäkahvitauolla.
Viime aikoina tuon luvun ympärillä käytävät keskustelut ovat olleet luonteeltaan huolestuneita. Luku on korkea ja uutta virusmuunnostakin esiintyy. Lievässä kasvussa on myös koronan vuoksi käytössä olevien tehohoitopaikkojen määrä. On mahdollista, että lähiaikoina tullaan Suomen tähän asti hankalimpaan koronatilanteeseen.
Samaan aikaan pahenevan tautitilanteen kanssa ihmisten kärsivällisyys ja henkinen kantti alkaa olla koetuksella. Tätä on nyt kestänyt ihan tarpeeksi kauan, moni ajattelee.
Rajoitusten äärellä on koettu myös epäoikeudenmukaisuuden tunteita. Sen ymmärrän hyvin. Toinen tärkeä näkökulma on kiinnittää huomiota rajoitusten oikeasuhteisuuteen - alueellinen päätöksenteko on ollut järkevä ja oikea valinta.
Järkälemäinen murhe kasvaa entisestään myös kulttuuri- ja liikunta-alalla. Tapahtuma-ala kaikkiaan on korona-ajan suurimpia kärsijöitä, niin meillä kuin muualla maailmassa. Heidän toimintansa on ollut tukalassa tilanteessa kohta vuoden. Tällä hetkellä monen elinkeino on kokonaan telakalla. Rahat ovat tiukoilla.
Olemme yrittäneet tukea aloja monilla tavoilla. Ministeriöstä olemme rakentaneet kulttuurin ja liikunnan kanssa yhteistyössä yhteensä 130 miljoonan euron tukipaketin. Työ- ja elinkeinoministeriön puolella hätään on vastattu kustannustuella, josta tulee seuraavaksi kolmas ja taas edellisestä parannettu versio.
Valmistelussa on lisäksi takuutuki tuleville kesätapahtumille sekä muun muassa lisätuki freelancereiden auttamiseksi. Vaikka olemme tehneet ja tulemme tekemään paljon, se ei tietenkään ole riittävästi, eikä voi kattaa kaikkia tappioita. Taloudelliset tuet ovat tekohengitystä.
Ala kaipaa myös näkymää tulevasta. Mitenkään muuten ei kukaan voi toimintaansa suunnitella.
Vaikka meistä kukaan ei ole ennustaja, eikä varmuutta mistään ole, haluaisin tarjota toivon näköalaa. Sitä me nyt synkistelyn sijaan tarvitsemme.
Ajattelen, että jos ja kun jaksamme sinnitellä pahenevan tilanteen kanssa tulevat viikot ja kuukaudet, voimme saada taudin hillintään. Silloin voisi vielä kevään kuluessa olla mahdollista astua yksi askel rajoitusten hellittämisessä. Toinen ja isompi askel olisi edessä, kun astuisimme kesään. Syksyllä olisi sitten jo edessä uusi normaali.
Tämä kaikki edellyttää kärsivällisyyttä nyt ja taudin kuriin saamista pian. Tietenkin se edellyttää myös hyvää tuuria.
Kausivaihtelut ja hitaasti, mutta varmasti lisääntyvä rokotekattavuus antaa kuitenkin kesän suhteen toivoa.
Pidän täysin mahdollisena, että tulevana kesänä voidaan taas liikkua vapaammin. Koronan jälkeen olisi esimerkiksi valtava asia, että kesätapahtumia voitaisiin järjestää turvajärjestelyillä kaikkialla Suomessa. Tähän on luotu malli jo ennen joulua. Olemme valmiit kun aika koittaa.
Pitkän ja välillä pimeänkin korona-arjen jälkeen tapahtumien kesä tulisi todelliseen tarpeeseen.
Voimme itse vaikuttaa asiaan. Kun vähennämme kontakteja nyt, on toivon kesä askeleen lähempänä.
Tautiluvun seurannan ohella voisi muuten olla mieliämme kohottavaa mediasta seurata myös rokotusten määrän etenemistä. Se luku vie meitä kohti jälleenrakentamisen aikaa.
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko