Skip to content

Suomi jälleen 1. sijalla kestävän kehityksen maavertailussa

Kestävän kehityksen toimikuntavaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.6.2022 12.48
Tiedote

Suomi on toista vuotta peräkkäin kärkisijalla kansainvälisessä kestävän kehityksen maavertailussa. Vertailussa arvioidaan, miten valtiot edistävät globaalia kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030:tä ja siihen kuuluvia kestävän kehityksen tavoitteita. Ohjelman 17 tavoitteesta Suomi on saavuttanut tai lähellä saavuttaa erityisesti sosiaaliseen kestävyyteen liittyvät tavoitteet. Useassa ekologiseen kestävyyteen liittyvässä tavoitteessa Suomi on vielä kaukana maalista. Suomen kestävän kehityksen tilasta järjestetään keskustelutilaisuus 8. kesäkuuta.

Arvostetun vertailun toteuttavat vuosittain YK:n alainen Sustainable Development Solutions Network ja Bertelsmann-säätiö. Tuoreen vertailun mukaan Suomi on saavuttanut köyhyyden vähentämiseen, puhtaaseen ja edulliseen energiaan sekä hyvään koulutukseen liittyvät tavoitteet. Suomi pärjää hyvin sosiaalisen kestävyyden tavoitteissa ja on lähellä saavuttaa myös muun muassa eriarvoisuuden vähentämiseen, sukupuolten tasa-arvoon, inhimilliseen työhön ja talouskasvuun sekä rauhaan ja oikeusvaltioon liittyvät tavoitteet. Suomella on edelleen haasteita ekologiseen kestävyyteen kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan, kulutus -ja tuotantotapojen kestävöittämiseen sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseen liittyvissä tavoitteissa.

Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Sami Pirkkala pitää tulosta merkittävänä.

”Kestävässä kehityksessä on kyse ihmisten hyvinvoinnin turvaamisesta maapallon kantokyvyn rajoissa. Suomen vahvuutena on pitkällä aikajänteellä tehdyt panostukset ihmisten hyvinvointiin ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen. Suomen keskeisenä haasteena on korkean hyvinvoinnin yläpitäminen siten, että samalla pysymme yhden maapallon asettamissa rajoissa.”

Kestävän kehityksen tilaa seurataan Suomessa vuosittain ja aiheesta keskustellaan keskiviikkona 8. kesäkuuta Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -tapahtumassa klo 9-12. Tänä vuonna aiheina ovat erityisesti koulutus, tasa-arvo sekä luonnon monimuotoisuus ja merten hyvinvointi. Kunkin aiheen osalta käsitellään globaalia tilannetta ja tilannetta Suomessa, kytkentöjä kestävän kehityksen toimikunnan uuteen strategiaan, sekä taiteen ja kulttuurin keinoja edistää Agenda2030 tavoitteita.

”Käsillä on globaali oppimisen kriisi ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa voi johtaa muun muassa ruokakriisin, joka edelleen vaikeuttaa tavoitteiden saavuttamista. Kaiken tämän keskellä olisi kuitenkin tärkeää rakentaa kuvaa tavoittelemisen arvoisesta tulevaisuudesta nuorille sekä tuleville sukupolville. Se on kestävän kehityksen ytimessä”, Pirkkala alleviivaa.

Kestävän kehityksen tila- ja tulevaisuus -tapahtuma on osa Suomen kansallista kestävän kehityksen seurantapolitiikkaa. Tilaisuudessa tarkastellaan vuoden aikana tapahtunutta kehitystä kestävän kehityksen tilassa Suomessa ja globaalisti. Lisäksi tilaisuudessa tarkastellaan uusia innovaatioita politiikan ja yhteiskunnan saralla. Tapahtuma on Suomen lähtölaukaus New Yorkissa järjestettävään YK:n kestävän kehityksen korkean tason foorumiin (High Level Political Forum).

Lisätietoja: Sami Pirkkala, kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri, puh. 0295 160 487
[email protected]