Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

The Government’s website is currently being upgraded. There may be temporary disruptions, including broken links and missing content.

Suomen ja Ruotsin pääministerit painottavat EU:n roolia turvallisuuden takaajana

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 8.3.2022 16.45
Tiedote 159/2022
Pääministerit Andersson ja Marin median haastattelussa ulkona

Pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kirjelmöivät Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelille EU:n turvallisuuspoliittisesta merkityksestä. Kirjeessä painotetaan, että EU:n solidaarisuus ja sitoutuminen keskinäisen avunannon lausekkeeseen (artikla 42.7.) korostuu entisestään muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Ranska järjestää 10.-11. maaliskuuta EU:n huippukokouksen, jossa valmistellaan vahvaa ja kunnianhimoista julkilausumaa. Siinä korostetaan muun muassa vahvempia investointeja Euroopan puolustukseen ja suorituskykyihin. Suomi ja Ruotsi korostavat kirjeessään, että EU-johtajien tulee nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa olla hyvin yhtenäisiä ja selkeitä sen suhteen, että EU on jäsenilleen myös turvallisuusyhteisö. Tähän kuuluu oleellisesti keskinäisen avunannon velvoite.

EU:n perussopimuksen artikla 42.7 velvoittaa EU:n jäsenmaita auttamaan kaikin käytettävissään olevin keinoin toista jäsenmaata, joka on joutunut alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, EU-asioiden erityisavustaja Tuulia Pitkänen p. 041 501 3092, erityisavustaja (kansainväliset asiat) ja viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia 
 

 
Back to top