Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

The Government’s website is currently being upgraded. There may be temporary disruptions, including broken links and missing content.

Finland har förberett sig väl inför hot mot hälsan – men det finns ännu saker att utveckla

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 31.3.2017 12.16 | Publicerad på svenska 5.4.2017 kl. 11.03
Pressmeddelande 143/2017

Finland har en utmärkt beredskap för att svara mot omfattande hot mot hälsan, såsom till exempel influensapandemi och mikrobläkemedelsresistens. Å andra sidan finns det mycket att utveckla. En internationell expertgrupp presenterade sina utvecklingsförslag för social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila fredagen den 31 mars i Helsingfors.

Det förvaltningsövergripande och omfattande myndighetsarbetet i Finland får beröm av utvärderingsgruppen. Finland har en fungerande lagstiftning och praxis. Till exempel kraven i det internationella hälsoreglementet (IHR) har i Finland i sin helhet fogats till de nationella bestämmelserna inom alla centrala sektorer. Den övergripande säkerheten i Finland är god.

De utomstående experterna fäster i sin utvärdering uppmärksamhet vid de utmaningar som den framtida social- och hälsovårds- och landskapsreformen ställer samt hur man kunde uträtta mer med ett begränsat antal personer: engagera även aktörer utanför statsförvaltningen såsom vetenskapssamfundet till samarbete om hälsosäkerhet.

Utvärderingsgruppen lämnar i april en täckande rapport med konkreta rekommendationer med förslag till åtgärder som myndigheterna kan använda för att utveckla hälsosäkerheten i Finland. Utifrån dessa rekommendationer går myndigheterna i samarbete igenom befintliga planer och preciserar deras innehåll, vilket säkerställer människors och djurs hälsa och miljö- och hälsoskyddet ännu bättre.

Experter från Världshälsoorganisationen WHO och andra organisationer, som befullmäktigats av säkerhetskommittén i Finland, gjorde i slutet av mars en exceptionellt omfattande utvärdering av Finlands förmåga att svara mot gränsöverskridande situationer som hotar människors och djurs hälsa och miljö- och hälsoskyddet.

Ytterligare information: Anni Virolainen-Julkunen, medicinalråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 324, Sebastian Hielm, livsmedelssäkerhetsdirektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 305, Jouni Pousi, specialsakkunnig, inrikesministeriet, tfn 0295 488 453, Simo Nikkari, professor, Centret för militärmedicin, tfn 0299 575 340, Jukka Lähesmaa, specialsakkunnig, social-och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 139, Anne-Sofie Pesola, informatör, social-och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 625 (mediekontakt)

Detta är en översättning av det finskspråkiga pressmeddelandet som publicerades 31.3.2017

 
Back to top