Skip to content

Den ekonomiska tillväxten, säkerheten och försvaret var huvudteman för Europeiska rådets ordförande Tusks besök i Finland

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.6.2016 13.14
Pressmeddelande 260/2016

Statsminister Juha Sipilä träffade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i Villa Bjällbo torsdagen den 16 juni. Under mötet diskuterades flera aktuella EU-frågor, bland annat säkerhets- och försvarspolitiken, migrationen, Storbritanniens EU-folkomröstning och den ekonomiska tillväxten.

Statsminister Sipilä och ordförande Tusk diskuterade metoder för att sätta fart på den ekonomiska tillväxten och öka konkurrenskraften. Frihandelsavtalen är en viktig faktor när det gäller att främja tillväxten.

"Att främja tillväxten och sysselsättningen är ett av regeringens främsta mål. En alltför tung reglering försvårar företagens verksamhet. Det finns enorma tillväxtmöjligheter bland annat inom industrins tjänstesektor, som sammanför maskiners och apparaters smarta tjänster och den globala serviceaffärsverksamheten. Genom att stärka EU:s digitala inre marknad och undvika onödig reglering kan vi främja dessa nya affärsmodeller", konstaterade Sipilä. 

I fråga om migrationen påpekade statsminister Sipilä att det är viktigt att Europeiska rådet vid sitt möte i juni fokuserar på samarbetet med de asylsökandes ursprungsländer för att få kontroll över den oorganiserade migrationen.

Statsminister Sipilä och ordförande Tusk diskuterade också utvecklingen av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik och svar på hybridhot.

Även Storbritanniens kommande EU-folkomröstning diskuterades. Diskussionen gällde Europeiska unionens agerande efter folkomröstningen och vilka ärenden som ska tas upp vid Europeiska rådets möte den 28 och 29 juni med anledning av den.

Under sitt besök träffar ordförande Tusk även republikens president Sauli Niinistö. Det är Tusks första besök i Finland i egenskap av Europeiska rådets ordförande.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, statsrådets kansli