Skip to content

Minister Vehviläinen: Ändringar i satstjänstemannalagen i fråga om dubbelt medborgarskap snart på remiss

finansministeriet
Utgivningsdatum 3.2.2017 10.39 | Publicerad på svenska 6.2.2017 kl. 11.45
Pressmeddelande

Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen som svarar för beredningen av statstjänstemannalagen säger att preciseringarna i statstjänstemannalagen och säkerhetsutredningslagen överlämnas till riksdagen för behandling mot slutet av våren.

"Tack vare lagändringarna kan vi på ett ännu bättre sätt än förr säkerställa sådana personers pålitlighet och lojalitet mot Finland som väljs till arbetsuppgifter som är väsentliga med tanke på statens säkerhet.  Lagändringarna finslipas som bäst och de sänds på remiss inom en nära framtid", sade Vehviläinen.

Lagändringarna bereds enligt Vehviläinen med hänsyn till de grundläggande och de mänskliga rättigheterna, och några medborgarskapsbaserade tjänsteförbud kommer inte att intas i lagen.

Till statstjänstemannalagen föreslås en föreskrift om säkerställande av att personer som väljs till en tjänst är oförvitliga samt om att de heller inte får ha sådana bindningar som kunde äventyra skötseln av tjänsteuppgifterna på behörigt sätt. Säkerhetsutredningslagen föreslås bli ändrad så att personers bindningar utomlands kan utredas utförligare än i dagsläget i syfte att säkerställa deras pålitlighet och möjligheter att sköta sina tjänsteuppgifter oavhängigt och fritt från påtryckningar.

Lagändringarna avses träda i kraft senast vid ingången av 2018.

Bakgrund

En av finansministeriet tillsatt arbetsgrupp utredde våren 2015 hur dubbla medborgarskap kunde påverka tillsättandet av statliga tjänster. Arbetsgruppen överlämnade sin promemoria till minister Anu Vehviläinen i juni 2015. Ändringen av statstjänstemannalagen har beretts sedan dess. Ett utkast till en regeringsproposition om ändring av statstjänstemannalagen var på remiss senast i september 2016. Sedan dess har man också börjat bereda en ändring av säkerhetsutredningslagen.

Försvarsministeriet och Gränsbevakningsväsendet har dessutom informerat om projekt som avser att precisera lagstiftningen som gäller dubbla medborgarskap inom försvarsförvaltningen och Gränsbevakningsväsendet.

Ytterligare information:

Kirsi Äijälä, regeringsråd, tfn 02955 30172, kirsi.aijala(at)vm.fi
Tuomas Vanhanen, specialmedarbetare, tfn 02955 30216, tuomas.vanhanen(at)vm.fi

Anu Vehviläinen