Skip to content

Kari Paaso föreslås bli invald i presidiet för WHO:s internationella tobakskonvention

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 2.11.2016 9.30
Nyhet

EU-länderna föreslår att direktör Kari Paaso ska väljas till företrädare för den s.k. Euro-gruppen, som består av 51 länder, i presidiet för Världshälsoorganisationen WHO:s ramkonvention om tobakskontroll. Presidiet utses officiellt vid tobakskonventionens sjunde partskonferens, som hålls den 7–12 november i New Delhi i Indien.

Presidiet väljs för två år åt gången och består av sex ledamöter. Ledamöterna företräder Världshälsoorganisationens sex geografiska områden och kommer alltså från olika delar av världen.

Många ärenden står på agendan vid partskonferensen i New Delhi. Vid mötet diskuteras bland annat fler begränsningar för tobaksreklam, snäva kriterier i arbetet med tobaksindustrin, förhållningssätt till nya tobaksprodukter (i synnerhet e-cigaretter och vattenpipa) samt finansieringsfrågor. Vid mötet presenteras en internationell utvärderingsrapport om tobakskonventionens första decennium. Ordförande för den grupp som berett utvärderingen är professor emeritus Pekka Puska. Puska har också föreslagits till posten som ordförande för A-kommittén vid partskonferensen i New Delhi. A-kommittén svarar för frågor som gäller innehållet i ramkonventionen.

Världshälsoorganisationens ramkonvention om tobakskontroll (Framework Convention on Tobacco Control, FCTC) har ratificerats av sammanlagt 180 länder. Konventionen trädde i kraft i februari 2005 efter att 40 länder hade ratificerat den. Finland ratificerade konventionen våren 2005. Konventionens mål är att globalt minska användningen av tobaksprodukter och skador orsakade av tobaksbruk.

Konventionen förpliktar konventionsparterna att skydda människor från exponering för tobaksrök samt att reglera tobaksprodukters innehåll, information om tobaksprodukter och förpackning och märkning av tobaksprodukter. Dessutom ska parterna erbjuda utbildning, information och stöd för att minska efterfrågan på tobaksprodukter och främja tobaksavvänjning. Konventionen förbjuder försäljning av tobaksprodukter till minderåriga och tobaksreklam. För att förebygga negativa effekter av tobaksbruk får konventionsparterna genomföra t.ex. skatte- eller prispolitiska åtgärder som är mer långtgående än de åtgärder som det avtalats om i konventionen.

Ytterligare information:

Kari Paaso, direktör, tfn 0295 163 340
Meri Paavola, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 343