Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Vad innebär Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet?

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.12.2015 11.50
Nyhet

Finland är ordförande i Nordiska ministerrådet 2016. Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Överinspektör Maria Waltari berättar i videointervjun vad ordförandeskapet innebär för social- och hälsovårdsministeriets del, och varför nordiskt samarbete är viktigt.

Länk till videointervjun:
https://youtu.be/2tWUG9FNFhs

Textversion av intervjun

Finland är ordförande i Nordiska ministerrådet nästa år, vad betyder det?

"I och med ordförandeskapsåret blir Finland ordförande i alla ministerråd och i ämbetsmannakommittéerna. Det här gäller också de olika nordiska arbetsgrupperna. Under ordförandeskapsåret koordineras samarbetet av utrikesministeriet men social- och hälsovårdsministeriet har ansvar för social- och hälsopolitik och jämställdhetsfrågor. Dessutom har ministeriet också delansvar för livsmedelsfrågor och arbetarskyddet."

Vilka frågor inom social- och hälsovårdssektorn prioriteras under ordförandeskapsåret?

"Samarbetsområdet inom social- och hälsovårdssektorn är väldigt brett. För ungefär ett år sedan kom det ut en rapport som gäller det framtida nordiska samarbetet inom hälsosektorn. Den så kallade Könbergsrapporten har sammanlagt 14 rekommendationer som Finland kommer att verkställa under ordförandeskapsåret. Det handlar om mycket olika slags frågor, som till exempel antibiotikaresistens, psykiatri, sällsynta sjukdomar, tjänstemannautbyte med mera."

På vilka områden gör social- och hälsovårdsministeriet nordiskt samarbete?

"Det nordiska samarbetet har långa anor. Som exempel på samarbetsområden som är viktiga för Finland kan exempelvis hälsoberedskapsfrågor nämnas, liksom samarbete inom e-hälsa och frågor gällande barn och unga."

Varför är det nordiska samarbetet viktigt?

"Det nordiska samarbetet är viktigt eftersom det är viktigt att ha goda samarbetsrelationer med grannländerna. De nordiska samhällena är också relativt lika och därför är det nyttigt att utbyta erfarenheter i olika frågor och i frågor om bästa praxis."

Intervju: Anne-Sofie Pesola
Video: Kimmo Vainikainen

 
Back to top