Skip to content

Begäran om utlåtande: ändringar i omfattningen av arkiveringen av patientuppgifter

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 29.2.2024 9.53
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet ber om utlåtanden om ett förslag på basis av vilket Riksarkivet kan fatta ett gallringsbeslut om den varaktiga förvaringen av patientuppgifter inom offentlig hälso- och sjukvård.

I praktiken kan Riksarkivet alltså bestämma i vilken omfattning patientuppgifter i fortsättningen ska arkiveras. Utlåtanden kan lämnas in under tiden 29.2.–30.4.2024.

Social- och hälsovårdsministeriet bereder ett nytt förslag till Riksarkivet om gallring av patientuppgifter. Som grund för den gallring som görs nu används födelsedatum, vilket betyder att endast uppgifterna om kunder med ett visst födelsedatum arkiveras. Metoden tillgodoser dock inte forskningsbehoven och beaktar inte heller till exempel teknikens möjligheter vid behandlingen av stora informationsmaterial.

Syftet med gallringen är att bevara de viktigaste handlingarna för kulturarvet i en ändamålsenlig och användarvänlig form. Enligt förslaget ska patientuppgifter om hela befolkningen i fortsättningen arkiveras mer heltäckande inom den offentliga hälso- och sjukvården. 

Förslaget gäller de patientuppgifter som finns i textform inom den offentliga hälso- och sjukvården. Angående gallringen av bildmaterial görs en separat framställan senare. I fråga om gallringen av socialvårdens kunduppgifter är avsikten att göra en separat gallringsframställan.

Förslaget gäller inte privata tjänstetillhandahållares patientuppgifter. Enligt den gällande arkivlagen får Riksarkivet bestämma endast om arkiveringen av offentliga aktörers patientuppgifter.

Remissvaren beaktas vid den fortsatta beredningen av förslaget.

Mer information

Anna Sandberg, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 163 702

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle