Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Begränsningarna av förplägnadsrörelser lättas upp i Päijänne-Tavastland, Egentliga Tavastland, Egentliga Finland och Mellersta Österbotten

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 17.6.2021 13.34
Pressmeddelande

Statsrådet har ändrat den förordning som begränsar förplägnadsrörelsers verksamhet med anledning av coronavirusepidemin. I Päijänne-Tavastland och Egentliga Tavastland återgår man till de restriktioner som gäller för accelerationsfasen. I egentliga Finland och Mellersta Österbotten tar man i bruk restriktionerna på basnivån.  

I de övriga områdena ändras begränsningarna inte. Förordningen träder i kraft den 18 juni kl. 00. Från och med den 18 juni befinner sig inget område i samhällsspridningsfasen. Inget landskap behöver alltså därefter iaktta dans- och karaokeförbudet.   

Begränsningarna för förplägnadsrörelser på basnivån i landskapen Åland, Södra Österbotten, Kajanaland, Norra Österbotten, Mellersta Österbotten, Egentliga Finland, Norra Savolax, Norra Karelen, Mellersta Finland, Södra Savolax, Österbotten, Satakunta, Södra Karelen, Birkaland, Kymmenedalen och Lappland från och med den 18 juni

Alkohol får serveras kl. 07.00–01.00 och förplägnadsrörelser får hålla öppet för restaurangkunder kl. 05.00–02.00.

Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda hälften av kundplatserna inomhus. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna inomhus. Alla kunder ska fortsättningsvis ha en egen sittplats vid ett bord eller någon annan bordsyta. 

Begränsningarna av antalet kunder gäller inte landskapet Åland.

Begränsningarna för förplägnadsrörelser i accelerationsfasen i landskapen Nyland, Päijänne-Tavastland och Egentliga Tavastland från och med den 18 juni

Alkohol får serveras kl. 07.00–22.00 och förplägnadsrörelser får hålla öppet kl. 05.00–23.00. 

Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda hälften av kundplatserna inomhus. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna inomhus. Alla kunder ska fortsättningsvis ha en egen sittplats vid ett bord eller någon annan bordsyta. 

På uteserveringar ska man se till att alla kunder har en egen sittplats och håller avstånden. Begränsningarna av kundplatserna gäller inte uteserveringar.

Undantagen från begränsningarna ändras inte

Begränsningarna i förordningen gäller inte personalrestauranger eller försäljning av mat som avhämtas.

Begränsningarna i fråga om öppettiderna gäller inte ombord på fartyg och luftfartyg som går i trafik mellan Finland och utlandet eller i trafik utomlands, och inte heller förplägnadsrörelser som finns i anslutning till distributionsstationer för flytande bränsle.


Mer information:

Ismo Tuominen, regeringsråd  [email protected]

 
Back to top