Skip to content

Nationella strategin för testning och spårning av covid-19 har uppdaterats i syfte att skydda särskilt riskgrupperna mot smitta

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.2.2022 16.19
Pressmeddelande 36/2022

Den nationella strategin för testning och spårning av Covid-19 har uppdaterats. Syftet är att identifiera sjukdomsalstrarna när det gäller de svåra luftvägsinfektionerna och förebygga smittspridningen särskilt i de befolkningsgrupper som löper stor risk att få allvarliga symtom. 

Enligt den uppdaterade strategin är de viktigaste kriterierna för provtagningen att personen har symtom och behöver vård, att skydda de personer i riskgrupperna som riskerar att bli allvarligt sjuka och att trygga social- och hälsovårdens bärkraft.  

Det betyder att man ska testa patienter med allvarliga symtom enligt sedvanliga medicinska principer och personer med symtom som hör till en högriskgrupp samt gravida kvinnor anställda inom social- och hälsovården. Om den lokala testkapaciteten tillåter det kan man även testa andra personer med luftvägssymtom. 

Målet är fortfarande att man ska få testa sig inom ett dygn, förutsatt att de uppdaterade kriterierna uppfylls. Testresultatet ska ges inom ett dygn, men samtidigt måste också den övriga diagnostikverksamheten tryggas. 

Viktigt att var och en försöker undvika närkontakter - smittspårningen koncentreras till social- och hälsovården

En av de viktigaste förutsättningarna för att tygla epidemin är att också de som har minsta tecken på luftvägssymtom ser till att undvika närkontakter så länge de har symtom, även de som är vaccinerade eller som har haft covid-19. 

Att de som är sjuka undviker närkontakter och tar självtester som stöder beslutet att isolera sig är det bästa sättet att bromsa smittspridningen och minska belastningen inom social- och hälsovården.   De som har covid-19 ska fortfarande isolera sig och följa de nationella och regionala anvisningarna. 

Enligt den uppdaterade strategin ska smittspårningen riktas till kunderna och patienterna inom social- och hälsovården och till de som arbetar vid social- och hälsovårdsenheterna. På så sätt kan man förhindra smittspridning särskilt i den befolkning som riskerar att få allvarliga symtom.   

Den nationella strategin för testning och spårning har karaktären av en rekommendation. Genom beslut av smittskyddsläkaren i kommunen eller sjukvårdsdistriktet kan man avvika från de primära kriterierna för en rekommendation och från de anvisningar som getts. Institutet för hälsa och välfärd ansvarar för de nationella anvisningar som gäller testningen. Social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för beredningen av lagstiftningen på området. 

Ytterligare information:

Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, [email protected]
Taneli Puumalainen, avdelningschef, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]
Anni-Riitta Virolainen-Julkunen, medicinalråd, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]