Skip to content

Regeringen föreslår ändringar i kunduppgiftslagen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 14.3.2024 13.17
Pressmeddelande

I lagen om behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården föreslås ändringar.

Ändringarna gäller tidsfristerna för anslutningen till Kanta-tjänsten inom socialvården, socialvårdspersonalens rätt att få uppgifter om kundernas Fpa-förmåner och rättigheterna inom hälso- och sjukvården att lämna ut kunduppgifter till en annan serviceproducent i samförstånd med kunden.  

I enlighet med regeringsprogrammet har social- och hälsovårdsministeriet utrett behovet att skjuta upp övergångsperioderna i kunduppgiftslagen. Särskilt viktigt är att ändra tidsfristen för när tjänstetillhandahållarna inom socialvården ska ha anslutit sig till Kanta-tjänsterna. Behovet att skjuta upp tidsfristen beror på att välfärdsområdenas anskaffningar av nya informationssystem fortfarande pågår.  Genom att ändra tidsfristen säkerställer man att man inte behöver göra stora investeringar i sådana informationssystem som kommer att tas ur bruk, utan kan använda de nya informationssystemen för Kanta-tjänsterna. Samtidigt föreslår regeringen också ändringar i några andra övergångsperioder i anknytning till Kanta-tjänsterna.

Dessutom föreslår regeringen att socialvårdspersonalen inom hälso- och sjukvården ska beviljas rättigheter att få uppgifter om kundernas Fpa-förmåner. På det sättet garanterar man att kunderna kan få rådgivning och handledning i fråga om de förmåner som kan beviljas i deras situation.   
 
Regeringen föreslår också att kunduppgifter ska få lämnas till en med kunden avtalad tjänstetillhandahållare inom hälso- och sjukvården, förutsatt att kunduppgifterna kan anses vara nödvändiga med tanke på ordnandet och tillhandahållandet av tjänsten. Det föreslås att kunduppgifterna ska få lämnas ut direkt med stöd av lag, dvs. utan något separat samtycke eller överlåtelsetillstånd. 

I kunduppgiftslagen, i 2 § i lagen om Institutet för hälsa och välfärd och i 27 och 41 § i barnskyddslagen föreslås också andra ändringar och tekniska korrigeringar. Ändringarna gäller till exempel en exaktare definition av tjänstetillhandahållare och bestämmelserna om hur rätten att få information sköts i ett informationssystem. 

Lagarna ska träda i kraft så snart som möjligt. 

Mer information

Anna Sandberg, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 163 702
Joni Komulainen, regeringsråd, [email protected], tfn 0295 163 453

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle