Skip to content

Koulumatkatukilain muutos lausunnolle

Ministry of Education and Culture
Julkaisuajankohta 19.8.2024 14.58
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoja muutosehdotuksista koskien koulumatkatukilakia. Koulumatkatukilakia muutettaisiin siten, oikeus koulumatkatukeen rajataan koskemaan vain maksuttomaan koulutukseen oikeutettuja opiskelijoita.

Hallitus päätti vuosia 2025-2028 koskevan julkisen talouden suunnitelman ja siihen liittyvien valtion menosopeutustarpeiden yhteydessä, että koulumatkatukioikeus rajataan vain maksuttoman koulutuksen opiskelijoille.

Koulumatkatukea myönnetään opiskelijan asunnon ja oppilaitoksen välisten päivittäisten koulumatkojen kustannusten korvaamiseksi. 

Koulumatkatuki maksetaan kuukausittain opiskelijan matkustustavan mukaan joko koulutuksen järjestäjän, matkalipun myyjän, joukkoliikenteen lippujärjestelmän ylläpitäjän tai opiskelijan omalle tilille.

Oikeus koulumatkatukeen ei ole riippuvainen tuen hakijan iästä, tuloista eikä koulumenestyksestä. Opintojen on kuitenkin oltava päätoimisia. Koulumatkatuki on veroton etuus. Koulumatkatukioikeus päättyy sinä vuonna, kun opiskelija täyttää 20 vuotta.

Muutos kohdistuu sellaisiin opiskelijoihin, joilla ei ole oikeutta maksuttomaan koulutukseen. Suurin osa heistä käyttää omaa matkustustapaa (omaa autoa) koulumatkoihin. Vuonna 2024 heitä on arviolta 12 000 opiskelijaa, joista suurin osa opiskelee ammatillisessa oppilaitoksessa.

Lausuntoja HE-luonnoksesta voi antaa Lausuntopalvelu.fi -sivustolla julkaistuun lausuntopyyntöön 11.9. saakka.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Jonna Salmela, p. 0295 330 022