Hoppa till innehåll

Ändring av lagen om stöd för skolresor på remiss

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 19.8.2024 14.58
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet ber om utlåtanden om förslagen till ändring av lagen om stöd för skolresor. Det föreslås att lagen ändras så att rätten till stöd för skolresor begränsas till att gälla endast studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning.

I samband med planen för de offentliga finanserna 2025–2028 och de därmed sammanhängande behoven av att anpassa statens utgifter fattade regeringen beslut om att begränsa rätten till stöd för skolresor till att endast omfatta studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning.

Stöd för skolresor beviljas för att ersätta kostnader som föranleds av dagliga skolresor mellan en studerandes bostad och läroanstalt. 

Stöd för skolresor betalas månatligen, beroende på hur den studerande färdas, in på ett konto som antingen utbildningsanordnaren, biljettförsäljaren, den som upprätthåller ett biljettsystem för kollektivtrafik eller den studerande har uppgett.

Rätten till stöd för skolresor är inte beroende av sökandens ålder, inkomster eller skolframgång. Studierna ska dock vara heltidsstudier. Stödet för skolresor är en skattefri förmån. Rätten till stöd för skolresor upphör det år då den studerande fyller 20 år.

Ändringen gäller sådana studerande som inte har rätt till avgiftsfri utbildning. Största delen av dem använder eget färdsätt (egen bil) för skolresor. År 2024 finns det uppskattningsvis 12 000 studerande som inte har rätt till avgiftsfri utbildning, av vilka största delen studerar vid en yrkesläroanstalt.

Remisstiden för utkastet till regeringsproposition pågår fram till den 11 september i tjänsten Utlåtande.fi.

Mer information: Jonna Salmela, specialsakkunnig, tfn 0295 330 022