Hoppa till innehåll

Beteendevetenskaplig verksamhet

Beteendevetenskaplig verksamhet präglas av ett tvärvetenskapligt sätt att betrakta beslutsfattande och förändringar i människors beteende. Det beteendevetenskapliga kunnandet inom statsförvaltningen stärks bland annat genom utbildning till tjänstemännen, forskningsöversikter och projekt inom olika politikområden.

Med hjälp av beteendevetenskap forskar man i hur människor tänker, upplever och agerar. Beteendevetenskapliga innovationer har påverkat utvecklingen av förvaltningen inom flera olika politikområden och gett upphov till nya sätt att främja en fungerande vardag som präglas av välmående.

Med hjälp av beteendevetenskap kan man lösa även svåra sociala problem genom god förvaltning. Genom att höra människor exempelvis i samband med lagberedning och få en djupare förståelse av deras beteende kan man bidra till mer inkluderande och jämlika samhällsstrukturer och institutioner.

Statsrådets kanslis Kettu-verksamhet

Syftet med statsrådets kanslis Kettu-verksamhet, det vill säga verksamheten för beteendevetenskaplig framsyn och kunskap i framtidens förvaltning, är att främja och stödja en människoorienterad politik och förvaltning som beaktar särdragen hos människors beteende och beslutsfattande och som grundar sig på kunskap. Utgångspunkten är att lära känna till såväl kunskapens gränser som de förväntningar om människors agerande som baserar sig på antaganden.

Verksamheten för beteendevetenskaplig framsyn och kunskap i framtidens förvaltning startade i form av projektet ”Käyttäytymistieteellinen neuvonanto” (Beteendevetenskaplig rådgivning). Projektet inleddes i oktober 2020 som svar på behov som följde av covid-19-pandemin. Den positiva responsen och de uppskattade fördelarna med projektet ledde till ett fortsatt projekt och etablering av verksamhetsmodellen. Den nuvarande verksamheten omfattar projekt inom ungefär tio olika politikområden.

Kettu-teamet bedriver experimentell forskning i samarbete med forskningsorganisationer och forskarsamhället och agerar förmedlare mellan forskare och tjänstemän genom att upprätthålla nätverk. Forskningen utgår ofta från ett behov att bättre förstå människors beteende inom ett visst politikområde. Forskningsmetoderna omfattar bland annat enkäter och intervjuer.

Kontaktinformation

Maarit Lassander, ledande sakkunnig 
statsrådets kansli, strategiavdelningen, enheten för regeringspolitik Telefon:0295160037   E-postadress:


Emmi Korkalainen, specialsakkunnig 
statsrådets kansli, strategiavdelningen, enheten för regeringspolitik Telefon:0295160634   E-postadress:


Maisa Aho, planerare 
statsrådets kansli, strategiavdelningen, enheten för regeringspolitik Telefon:0295160119   E-postadress:


Henrietta Blom, planerare 
statsrådets kansli, strategiavdelningen, enheten för regeringspolitik Telefon:0295160201   E-postadress: