Färska utredningar visar att det fortfarande finns mycket rum för förbättring i servicebranschernas avfallssortering

Utgivningsdatum 8.4.2025 9.19 | Publicerad på svenska 8.4.2025 kl. 10.35
Typ:Pressmeddelande

Enligt utredningar som gjorts i statsrådets kanslis projekt KettuBIO och Finlands miljöcentrals projekt Biokerä kan avfallssorteringen effektiviseras avsevärt i hotell- och restaurangbranschen och inom dagligvaruhandeln.

Brådska och rutiner är de största hindren för restaurangernas avfallssortering

Statsrådets kanslis projekt KettuBIO fokuserade på sorteringen av bioavfall och hanteringen av matsvinn i restaurangbranschen. Enligt utredningen spelar sorteringen av bioavfall en viktig roll när det gäller att uppnå EU:s återvinningsmål. Ungefär en tredjedel av det blandavfall som uppkommer i Finland är fortfarande bioavfall, trots att separat insamling av bioavfall har funnits i över två årtionden. Enligt den senaste statistiken är återvinningsgraden i Finland endast 48 procent, medan EU:s mål för i år är 55 procent.

Effektiv återvinning av bioavfall bidrar inte bara till uppnåendet av miljömålen utan också till produktionen av fosfor- och kvävegödsel och biogas, och stärker på så sätt självförsörjningsgraden och försörjningsberedskapen.

Även om restauranganställda är motiverade att sortera och minska svinnet, utgör bland annat brådska, brister i arbetsmiljön och kunskapsbrist praktiska hinder som försämrar möjligheterna till en lyckad sortering. Brådska framhävs som det klart största problemet i utredningen, eftersom sorteringen lätt blir sekundär i en hektisk miljö.

Enligt undersökningen har restaurangernas praxis och etablerade arbetsgång en betydande inverkan på hur sorteringen lyckas. Sorteringen bör ingå som en naturlig del i restaurangernas dagliga verksamhet.

Dessutom ökar kundernas beteende och yttre faktorer, till exempel för stora förpackningsstorlekar, matsvinnet särskilt i restauranger av buffétyp. Man vill minska svinnet av ekonomiska skäl, men också miljöaspekterna motiverar arbetstagarna.

Utifrån undersökningen utarbetades rekommendationer för att främja sorteringen och minska matsvinnet: placeringen av behållare för bioavfall bör förbättras, anvisningarna förtydligas och personalen utbildas bättre.

”En effektivare sortering av bioavfall i restaurangbranschen kräver att alla aktörer deltar, och att man tar fram en helhetsbetonad strategi som beaktar både arbetstagarnas färdigheter och motivation och de möjligheter som arbetsmiljön erbjuder. Också i miljöministeriets projekt för att bereda en lag om cirkulär ekonomi försöker man utifrån rekommendationerna tänka ut sätt att förbättra förutsättningarna för sortering med hjälp av lagstiftning”, berättar konsultativa tjänstemannen Sirje Stén från miljöministeriet.

Det finns också mycket rum för förbättring av sorteringen inom dagligvaruhandeln och i inkvarteringsbranschen

Projektet Biokerä, som genomförs av Finlands miljöcentral, undersökte avfallsmängderna inom dagligvaruhandeln och i hotell- och restaurangbranschen samt hur effektiv sorteringen är. Enligt utredningen producerar dessa branscher avsevärda mängder kommunalt avfall: hotell- och restaurangbranschens andel är cirka 12 procent och dagligvaruhandelns andel cirka 4 procent av den totala avfallsmängden.

Dagligvarubutikerna har blivit klart bättre på att sortera under de senaste åren. Även om försäljningen ökade med cirka 10 procent under 2021–2023, minskade avfallsmängden med 4 procent i förhållande till försäljningen. Bioavfall samlas in i nästan alla butiker och svinnet har minskat.

I hotell- och restaurangbranschen består största delen av avfallet fortfarande av blandavfall, energiavfall, bioavfall samt papp och kartong. Sorteringen kan dock effektiviseras avsevärt både i hotell och restauranger. Till exempel består över 90 procent av restaurangernas blandavfall och energiavfall av material som kan återvinnas: plast, bioavfall, papper, papp och kartong. Enbart andelen bioavfall av blandavfallet från restauranger uppgår till 37 procent.

Genom effektivare sortering kan näringsämnen bättre återvinnas som gödselmedel, vilket minskar behovet av kemiska gödselmedel. Dessutom stöder en bättre sortering återvinningsmålen enligt avfallslagstiftningen.

”Eftersom målen för återvinning av kommunalt avfall och plastförpackningsavfall ännu inte har nåtts, bör fullgörandet av de nya skyldigheterna enligt avfallslagen stödjas och avfallssorteringen effektiviseras både inom dagligvaruhandeln och i hotell- och restaurangbranschen”, bedömer forskaren Tiina Karppinen från Finlands miljöcentral.

Undersökningarna ger värdefull information om nuläget och utvecklingsbehoven i fråga om sorteringen i olika branscher 2021–2024.

”Fortsatt uppföljning är viktigt för att företagen i branschen och den nationella avfallshanteringen effektivare ska kunna utveckla sin verksamhet”, sammanfattar Karppinen.

Mer information:

Maarit Lassander, psykologie doktor, ledande sakkunnig, statsrådets kansli, tfn 0295 160 037, maarit.lassander(a)gov.fi
Sirje Stén, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 0295 250 276, sirje.sten(a)gov.fi
Tiina Karppinen, forskare, Finlands miljöcentral, tfn 0295 251 376, tiina.karppinen(a)syke.fi
Hanna Salmenperä, specialforskare, Finlands miljöcentral, tfn 0295 251 605, hanna.salmenpera(a)syke.fi