Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

The Government’s website is currently being upgraded. There may be temporary disruptions, including broken links and missing content.

Suomi liittyi eurooppalaiseen ELIXIR- konsortiosopimukseen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2014 10.07
Uutinen

Suomi on allekirjoittanut konsortiosopimuksen, jolla perustetaan eurooppalainen tutkimusinfrastruktuuri biologiselle tiedolle (European Life Science Infrastructure for Biological Information, ELIXIR). Konsortion toimesta kootaan osallistuvien maiden ja hallitustenvälisten järjestöjen keskukset ja näiden koordinoima asiantuntijuus yhteen eurooppalaiseksi ns. hajautetuksi tutkimusinfrastruktuuriksi.

Tutkimusinfrastruktuurin perustavaan konsortioon ovat tähän mennessä liittyneet Alankomaat, Israel, Norja, Portugali, Ruotsi, Sveitsi, Tanska,Tsekki, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta sekä Euroopan Molekyylibiologian Laboratorio EMBL. Suomi liittyi sopimukseen yhdentenätoista maana, kun opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru allekirjoitti sopimuksen 1.9.2014.

ELIXIR:in perustamisella tehostetaan luonnontieteellisten ja lääketieteellisten tutkimusaineistojen ja -tulosten saatavuutta ja yhteiskäyttöä sekä arkistointia ja huoltoa. Samalla kehitetään uusia menetelmiä aineistojen tehokkaammalle käytölle yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa ja enenevästi myös yrityksissä. ELIXIR Suomen kansallisena keskuksena toimii opetus- ja kulttuuriministeriön alainen CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.

Suomessa ELIXIR toimii osana kansallista tutkimusinfrastruktuurikokonaisuutta, jossa ovat mukana biopankkien ja biologisten aineistojen tutkimusinfrastruktuuri (BBMRI) ja translationaalisen eli niveltävän lääketieteen tutkimusinfrastruktuuri (EATRIS), joihin Suomi on liittynyt vuonna 2013. ELIXIR tuo kokonaisuuteen tehokkaita tiedonhallinta- ja laskentapalveluita. Tämä tutkimusinfrastruktuurikokonaisuus tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kansallisessa ja eurooppalaisessa yhteistyössä potilaiden hoitoa parantaviin tieteellisiin läpimurtoihin ja yksilöllisen lääketieteen kehittämiseen sekä uusien innovaatioiden tuottamiseen niin terveydenhuollon kuin bioinformatiikankin alueella.

Hyväksyminen Euroopan tutkimusinfrastruktuurien Strategiafoorumin (ESFRI) tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle ja kansalliselle tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle sekä Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurien asiantuntijatyöryhmän liittymistä puoltava suositus muodostivat lähtökohdan ELIXIR:iin liittymistä koskevalle valmistelulle.

http://www.csc.fi/csc/ajankohtaista/uutiset/elixir-konsortiosopimus
http://www.biomedinfra.fi/
http://www.aka.fi/fi/A/Ohjelmat-ja-yhteistyo/Tutkimusinfrastruktuuri/
http://ec.europa.eu/research/infrastructures/index_en.cfm?pg=synergies

Lisätietoja:
Opetusneuvos Marja-Liisa Niemi p. 0295 3 30228, [email protected];
Opetusneuvos Petteri Kauppinen p. 0295 3 30147, [email protected];
ELIXIR Suomen johtaja Tommi Nyrönen p. 050 3819 511, [email protected];
Johtava tiedeasiantuntija Merja Särkioja p. 0295 3 35111, [email protected].

 
Back to top