Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Det bästa sättet att bekämpa grå ekonomi och ekonomisk brottslighet är genom förebyggande arbete

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 12.4.2016 14.00
Nyhet

Statsrådets kanslis pressmeddelande 12.4.2016

Statsrådet vill ingripa i grå ekonomi och ekonomisk brottslighet särskilt genom förebyggande åtgärder. Den strategi för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet som offentliggörs i dag syftar till att förebygga och minska den grå ekonomi och ekonomiska brottslighet som förekommer i företagsverksamhet. Målet är att främja projekt som syftar till att förbättra företagens möjligheter att uppnå sund konkurrens och göra det lättare för dem att fullgöra sina offentliga skyldigheter.

Strategin som antogs i dag i det finanspolitiska ministerutskottet omfattar såväl nationella som internationella åtgärder. Under vårens lopp kommer man att utarbeta ett åtgärdsprogram för strategin där målen för strategin konkretiseras.

Regeringen har sedan 1996 i form av principbeslut av statsrådet lagt fram sex handlingsprogram för bekämpning av ekonomisk brottslighet och grå ekonomi. Det senaste handlingsprogrammet avslutades i slutet av 2015. Arbetet med att bekämpa grå ekonomi sker som ett samarbete mellan åtta förvaltningsområden och mer än 20 olika myndigheter. Cirka 540 poliser arbetar med bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet.

Grå ekonomi och ekonomisk brottslighet kan bekämpas med förebyggande arbete och myndighetsövervakning och genom översyn av lagstiftningen. Med hjälp av strategin vill man i högre grad än tidigare lägga tyngdpunkten inom bekämpningsarbetet på förebyggande verksamhet. Detta görs genom att man bygger upp nya verksamhetsmodeller som har förebyggande verkan. Som exempel kan nämnas att bekämpningsinsatserna i betydande utsträckning kommer att sättas in i realtid. Arbetarskyddsförvaltningen, Skatteförvaltningen och polisen har ökat sitt samarbete, och de olika myndigheterna gör numera regelbundet gemensamma kontrollbesök vid objekt inom byggbranschen. Överlag har samarbetet mellan byggprojekt och myndigheter intensifierats under de senaste åren.

Internationaliseringen innebär nya utmaningar med tanke på bekämpningen av grå ekonomi

Den grå ekonomin och den ekonomiska brottsligheten byter ständigt skepnad. En viktig del av bekämpningen av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet är bekämpningen av de skadliga fenomen som internationaliseringen för med sig. Finländarnas kopplingar till utländska företag har ökat kraftigt. Övervakningen av utländska företag och utländska arbetstagare är förknippad med svårigheter bl.a. när det gäller att få information. Detta ökar risken för grå ekonomi.

Det är särskilt de utländska företagens underleverantörskedjor och bristen på transparens i dem som upplevs som problematiska med tanke på övervakningen. Också den internationella e-handeln med varor och tjänster, användningen av virtuella valutor och anlitandet av skatteparadis och olika mellanhänder utgör utmaningar i övervakningen. Den lätthet med vilken penningmedel kan överföras utomlands och utom räckhåll för myndigheterna skapar problem för utsökningsväsendet och gör det svårt att återfå den vinning som skaffats genom brottet.

Skatteinkomster går förlorade och konkurrensen mellan företagen blir snedvriden

Den grå ekonomin och ekonomiska brottsligheten har många skadliga konsekvenser för samhället. De bildar en omfattande helhet som i grunden innebär att lagstadgade skyldigheter försummas. På grund av den grå ekonomin och den ekonomiska brottsligheten går skatteinkomster och andra lagstadgade avgifter, t.ex. arbetspensionsförsäkringsavgifter, förlorade samtidigt som konkurrensen mellan företagen blir snedvriden. I flera fall behandlas också arbetstagare i strid med lagen.

Strategin för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet är en kronologisk fortsättning på programmen för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet, varav det senaste löpte ut vid utgången av 2015. I enlighet med riksdagens revisionsutskotts krav har man i strategin beaktat den internationella aspekten, helhetsbetoningen, konsekvensen i bekämpningsarbetet och arbetets framskridande på lång sikt. Avsikten har varit att särskilt fokusera på internationella penning- och varuflöden samt på frågor som gäller arbetskraftens rörlighet.

För att den grå ekonomin och den ekonomiska brottsligheten ska kunna bekämpas med framgång krävs det samarbete mellan myndigheterna och en gemensam lägesbild. Den privata sektorn spelar en viktig roll när det gäller att förebygga grå ekonomi och ekonomisk brottslighet. En effektiv bekämpning av grå ekonomi och ekonomiska brott kräver ett fungerande samarbete mellan myndigheterna och den privata sektorn.

För övervakningen av den grå ekonomin tillsätts en parlamentarisk arbetsgrupp.

Utkast till strategi för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet 2016–2020, godkänt av finanspolitiska ministerutskottet den 12 april 2016 (på finska)

Ytterligare information:
Sanna Heikinheimo, polisdirektör, tfn 0295 488 553, [email protected]
Mikko Kortelainen, specialmedarbetare, tfn 050 301 8334, inrikesministeriet (eventuella interjuförfrågningar till inrikesminister Orpo)

 
Back to top