Skip to content

Konstaapeli Reinikainen on Vuoden Poliisi 2015

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2015 10.49
Uutinen

Poliisihallituksen tiedote 15.10.2015

Ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisilaitoksesta on valittu Vuoden Poliisiksi 2015. Etelä-Savossa hänet tunnetaan konstaapeli Reinikaisena, varsinkin nuoret Facebookissa, kouluvierailuilla ja muissa tapahtumissa. Reinikaisen virallinen tehtävänimike on Etelä-Savon ennalta ehkäisevän ryhmän varajohtaja.

- Olen tietoisesti käyttänyt työssäni virtuaalisen esikuvani konstaapeli Reinikaisen imagoa. Vaikka hahmo on yli 35 vuoden takaa, sillä on vielä sija ihmisen mielessä. Ja se taktiikka, millä Artturi Sakari teki poliisityön, on esimerkillinen. Jos osaisi olla samanlainen, olisin hyvä poliisi, vasta valittu Vuoden Poliisi sanoo.

Poliisi mukana tavallisessa arjessa

Toni Reinikainen pitää tärkeänä, että poliisi on mukana tavallisten ihmisten arjessa, ei vain silloin, kun tapahtuu jotakin epätavallista tai ikävää.

- Ihmiset haluavat nähdä poliisin liikenteessä, katukuvassa ja yleisötapahtumissa. Se luo voimakasta turvallisuuden tunnetta varsinkin kaupunkiseutujen ulkopuolella sivutaajamissa ja haja-alueella, hän sanoo.

Poliisi tutuksi jo alakoulussa

Toni Reinikainen on päätoiminen lähipoliisi. Hänen mielestään lasten olisi hyvä oppia tuntemaan poliisi jo alakoulussa ja hyvissä merkeissä. Silloin hankalien asioidenkin setviminen murkkuiässä on helpompaa.

- Etelä-Savossa on tavoitteena, että lapsi tapaa poliisin vähintään kolme kertaa ennen peruskoulun päätöstä, pari kertaa alakoulussa j a kerran yläkoulussa. Jokainen koulu, oli se sitten syrjäinen yläkoulu tai keskustan mammuttikoulu, ovat aivan yhtä tärkeitä, hän sanoo.

Reinikainen puhuu pienimpien koululaisten kanssa lyömisestä, varastamisesta, kaveruudesta ja liikenteestä. Isompien kanssa aiheena on muu muassa sosiaalinen media.

Jutustelu jatkuu netissä

Toni Reinikainen on myös nettipoliisi. Hänen mielestään sosiaalinen media on loistava tapa tavoittaa nuoria.

- Sosiaalinen media on luonnollinen tapa jatkaa jutustelua koulu- ja muiden tapaamisten jälkeen. Kun nettipoliisihommasta mainitsee oppitunnilla, kaveripyyntöjä tulee reippaasti. Monista asioista, kuten kiusaamisesta, on helpompi puhua koneen välityksellä, hän sanoo.

Mopomiittejä ja muita nuorten omia tapahtumia Reinikainen myös ohjailee netin välityksellä.

Kavereista ei konstaapeli Reinikaiselle ole pulaa: Facebookissa kaveripyynnön hänelle on lähettänyt jo yli 5000 henkilöä.

- Sosiaalisen median avulla nuoren tavoitta jopa helpommin kuin puhelimitse, jos on esimerkiksi jotain tutkinnallista asiaa, Reinikainen sanoo.

Karjatilallisia, yhteistyötä pelastuksen kanssa sekä huutokauppameklarin hommia

Nuorten ja netin ohella monipuolisella konstaapeli Reinikaisella on muitakin erityistaitoja.

Hän mm. seuraa laittoman aktivismin karjatiloille kohdistamia toimia ja pitää karjatilallisille luentoja rikostorjunnasta maatiloilla. Näihin kysymyksiin Reinikaiselle onkin hyvä pohja, koska ennen poliisiksi ryhtymistään hän oli kouluttautunut agrologiksi.

Ennen poliisiin uraa hän työskenteli puolivakinaisena sammutusmiehenä silloisessa Kangasniemen palo- ja pelastuslaitoksessa ja kiersi operatiivisen toiminnan ohella pitämässä alkusammutus- ja tuvallisuuskoulutuksia. Edelleen hän toimi sivutoimisena yksikönjohtajana Etelä-Savon pelastuslaitoksella.

Lupsakka Reinikainen hoitaa myös Mikkelin löytötavarahuutokauppojen meklarin hommat sekä on Poliisin päivän pääjärjestäjä ja juontaja Etelä-Savon alueella.

- Kun on saanut rakentaa itse toimenkuvansa ja valita tehtäviä, työ on mielekästä ja monipuolista. Kertaakaan ei ole harmittanut lähteä töihin, ei edes fyysisesti väsyneenä, Reinikainen sanoo.

40. Vuoden Poliisi

Vuoden Poliisi valittiin nyt 40. kerran. Vuoden Poliisin valitsevat yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus.

Helsingin Nuorkauppakamari on kansainvälinen verkosto, joka haluaa vaikuttaa yhteiskuntaan positiivisesti. Helsingin Nuorkauppakamari toi Vuoden Poliisi -projektin Suomeen 1970-luvulla Manilasta.

Sisäministeri Petteri Orpon puhe Vuoden Poliisi -tilaisuudessa löytyy täältä:
www.intermin.fi/fi/ajankohtaista/puheet

Lisätiedot:
ylikonstaapeli Toni Reinikainen, 0295 455 574

Kuvia Vuoden Poliisista Suomen Poliisijärjestöjen Liiton verkkosivulta osoitteesta www.spjl.fi/medialle/kuva-_ja_logopankki