Skip to content

Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeen luonnos lausunnoille

Ministry of the Interior
Julkaisuajankohta 23.8.2024 12.38
Uutinen

Sisäministeriö on lähettänyt pelastustoiminnan toimintavalmiuden suunnitteluohjeen luonnoksen lausunnoille keskeisille sidosryhmille. Lausuntoja ohjeluonnoksesta voi jättää 27.9. asti. Sisäministeriö järjestää ohjeluonnoksesta infotilaisuuden syyskuussa 5.9.

Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeen tavoite on ohjata pelastustoiminnan palveluiden suunnittelua ja järjestämistä niin, että pelastustoiminnan palvelutaso toteutuu yhdenvertaisesti ja laadukkaasti koko maassa, eri alueiden riskit ja uhat huomioiden.

Pelastustoiminnan toimintavalmiuteen vaikuttavat henkilöstön ja kaluston määrä ja laatu, ennalta tehdyt suunnitelmat, johtamisen organisointi sekä pelastustoiminnan toimintavalmiusaika. Ohje tukee hyvinvointialueita pelastustoiminnan palvelutason suunnittelussa, järjestämisessä ja mitoituksessa.

Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeen päivittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Ohjeluonnos on valmisteltu laajassa yhteistyössä

Ohjeluonnos on valmisteltu sisäministeriön asettamassa työryhmässä, jossa on jäseniä pelastuslaitoksista, aluehallintovirastosta ja Pelastusopistosta. Lisäksi valmisteluun on osallistunut työryhmän ulkopuolisia asiantuntijoita pelastuslaitoksista ja aluehallintovirastosta. 

Aiempi toimintavalmiuden suunnitteluohje on vuodelta 2012, jonka jälkeen pelastustoimen toimintaympäristössä on tapahtunut merkittävästi muutoksia. Uudessa ohjeessa keskeisimpiä muutoksia ovat uudet mallit palveluiden tarpeen arvioinnissa ja toimintavalmiuden rakentamisessa.

Työryhmä tekee ohjeluonnokseen tarvittavat muutokset lausuntojen perusteella. Ohjeen perusteluja kuvataan lisäksi perustelumuistiossa, joka täydentyy lausuntopalautteen perusteella. Ohjeen käyttöönotosta päätetään erikseen sisäministeriössä.

Tule kuulemaan ohjeesta infotilaisuuteen 5.9. 

Sisäministeriö järjestää ohjeluonnoksesta infotilaisuuden Teamsissa torstaina 5.9.2024 klo 9.30 -11.30. Infotilaisuudessa esitellään ohjeen keskeiset uudistukset ja vastataan kysymyksiin.

Tilaisuus on suunnattu erityisesti lausunnonantajille, mutta se on avoin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta. Paikalla on ohjeluonnosta valmistelleen työryhmän jäseniä ja työryhmän työskentelyä tukeneita asiantuntijoita. Tilaisuutta ei tallenneta.

Voit osallistua tilaisuuteen alla olevasta linkistä (linkki avautuu Teamsiin).

Linkki infotilaisuuteen 5.9.

Lisätiedot:
pelastusylitarkastaja Olli Ryhänen, p. 0295 488 464, [email protected]
pelastusylitarkastaja Tommi Luhtaniemi, p. 0295 488 387, [email protected] (tavoitettavissa 2.9. alkaen)

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio