Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Suomen tekoälykurssi käytössä ympäri Eurooppaa – suuri panostus eurooppalaisten digitaitoihin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 3.5.2021 9.00
Tiedote
Elements of AI logo

Suomi on julkaissut Elements of AI -verkkokurssin 21 EU-maassa näiden omilla kielillä. Lanseeraukset käynnistyivät toukokuussa 2020 Latviasta, ja viimeisenä kurssi julkaistiin huhtikuun 2021 lopussa Espanjassa ja Sloveniassa.

Suomi päätti EU-puheenjohtajakaudellaan joulukuussa 2019 investoida eurooppalaisten tulevaisuustaitoihin ja tarjota maksuttoman Elements of AI -verkkokurssin kaikille jäsenmaille.  Tavoitteena on kouluttaa yksi prosentti EU-kansalaisista tekoälyn perusteisiin ja näin vahvistaa Euroopan digitaalista johtajuutta. Kurssin ovat toteuttaneet Helsingin yliopisto ja teknologiayritys Reaktor.

– Digitalisaatio vauhdittaa työn murrosta ja asettaa uusia vaatimuksia työntekijöiden osaamiselle, mutta tarjoaa samalla ratkaisuja uuden oppimiseen. Verkkokurssi tekoälyn perusteista on erinomainen esimerkki tavasta, jolla voimme tukea eurooppalaisten elinikäistä oppimista. Tälle kurssille on tarvetta myös tulevaisuudessa, työministeri Tuula Haatainen sanoo.

– Suomelle on tärkeää lisätä Euroopan digitaalista johtajuutta. Koemme, että tekoäly ja muut uudet teknologiat lisäävät EU:n talouskasvua ja kilpailukykyä. Elements of AI -kurssi on tarpeellinen aloite, ja lanseeraukset ovat hyvä alku pitkään jatkuvalle työlle, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Yli 240 000 ihmistä on kirjautunut Elements of AI -kurssille EU-alueella

EU-laajuisesti kurssille on kirjautunut 244 902 henkeä, mikä on 0,055 prosenttia väestöstä. Kurssin suoritusprosentti on 15,87. Osallistujista on miehiä 54,9 prosenttia ja naisia 45,1 prosenttia.  

– Suomalaisista noin 2 prosenttia on suorittanut kurssin, ja kannustan kaikkia eurooppalaisia tutustumaan siihen. Yliopistomme keskeinen ajatus on, että tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille. Tämä kurssi on yksi tapa panostaa kansalaisten osaamiseen, edistää jatkuvaa oppimista ja vastata yhteiskunnan tiedon tarpeisiin, toteaa Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.

Uusista maista kurssille kirjautuneita suhteessa väkilukuun on eniten Kroatiassa, yli 21 000 eli noin 0,5 prosenttia väestöstä, ja Latviassa, noin 7 200 eli noin 0,4 prosenttia väestöstä. Kurssin suorittaneita suhteessa sille rekisteröityneihin on puolestaan eniten Luxembourgissa, Hollannissa ja Italiassa, noin 15–19 prosenttia. Kärkisijaa tilastoissa pitävät Ruotsi ja Viro, joissa kurssi on ollut saatavilla jo ennen Suomen aloitetta. Maailmanlaajuisesti kurssikävijöitä on yli 660 000.

– Tekoäly ei ole robottivallankumous vaan arkipäiväinen asia, jota ei tarvitse mystifioida. Kurssi tarjoaa eräänlaisen "tiederokotuksen" tekoälyyn liittyvää hypetystä ja harhaanjohtavia klikkiotsikoita vastaan. Tavoitteena on saada kansalaiset mukaan miettimään uusia tekoälysovelluksia, jotta tekoälyä voidaan kehittää vastaamaan ihmisten todellisiin tarpeisiin, sanoo kurssin vastuuopettaja, professori Teemu Roos Helsingin yliopistosta.

Paikalliset kumppanit vievät kurssia eteenpäin EU-maissa

Jokaisessa EU-maassa on paikallinen yliopistokumppani sekä muita kumppaneita, jotka tekevät kurssia tunnetuksi lanseerausten jälkeenkin. Työssä ovat mukana myös Suomen EU-edustustot.

– Suomalaisen teknologiaosaamisen vieminen Eurooppaan on yksi keskeisistä tavoitteistamme, ja koulutus on tärkeä osa sitä. Elements of AI on onnistunut tavoittamaan ihmisiä laajasti eri ikäryhmistä, sukupuolesta ja koulutustaustasta riippumatta. Toivomme kurssin rohkaisevan ihmisiä verkko-opiskelemaan myös muita uusia teknologioita, sanoo Managing Director Ville Valtonen Reaktor Educationista.

– Hanke vahvistaa Suomen mainetta koulutuksen ja digitalisaation kärkimaana. Elements of AI:n avulla haluamme huolehtia paitsi omasta myös muiden EU-kansalaisten osaamistasosta. Tarjoamme koulutusta ja osaamista myös muiden käyttöön. Hankkeella on maakuvallisestikin suuri arvo, ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Laura Kamras kertoo.

Kurssi on nyt julkaistu Alankomaissa, Belgiassa, Bulgariassa, Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Kroatiassa, Latviassa, Liettuassa, Luxembourgissa, Maltalla, Puolassa, Portugalissa, Ranskassa, Romaniassa, Slovakiassa, Sloveniassa, Tanskassa ja Tšekissä. Virossa, Ruotsissa ja Saksassa kurssi oli jo saatavilla ennen Suomen EU-puheenjohtajakauden aloitetta. Kurssin käännökset eri kielille on tehnyt Euroopan komissio.

Lisätiedot:

johtaja Mika Niemelä, TEM, p. 029 506 2135, [email protected]
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171, [email protected]
työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen, TEM, p. 029 504 7224, [email protected]
maakuvayksikön päällikkö Laura Kamras, ulkoministeriö, p. 029 535 1558, [email protected]
Managing Director Ville Valtonen, Reaktor Education, p. 050 323 7203, [email protected]
professori Teemu Roos, Helsingin yliopisto, p. 044 523 1238, [email protected]
rehtori Sari Lindblom, Helsingin yliopisto, p. 029 412 2210 (sihteeri), [email protected]

 
Back to top