Skip to content

Juhapekka Ristola utnämnd till avdelningschef vid arbets- och näringsministeriet

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 21.3.2024 13.33
Pressmeddelande
Juhapekka Ristola (bild: Topias Dean, Sitra)

Den 21 mars 2024 utnämnde statsrådet juris magister, vicehäradshövding Juhapekka Ristola till chef för arbets- och näringsministeriets avdelning för innovation och företagsfinansiering för perioden 1.4.2024–31.3.2029.

Ristola arbetar för närvarande på Sitra där han sedan 2022 varit äldre rådgivare för temaområdet rättvis dataekonomi. Innan arbetet på Sitra tjänstgjorde Ristola vid kommunikationsministeriet i 20 år, de sista tolv åren som avdelningschef och medlem av ministeriets ledningsgrupp. Han har en omfattande erfarenhet av krävande berednings- och styrningsprocesser på ministerienivå och i den underlydande förvaltningen, av sektorspecifik näringspolitik, FoUI-verksamhet och samordning av förvaltningsövergripande beredning. Ristolas chefserfarenhet uppgår till totalt 19 år.

Avdelningen för innovationer och företagsfinansiering ansvarar för utvecklingen av närings- och innovationspolitiken, företagspolitiken och den offentliga företagsfinansieringen. Avdelningen främjar företagens och branschernas tillväxt, internationalisering och förnyelse. Avdelningen styr verksamheten vid Innovationsfinansieringsverket Business Finland, Geologiska forskningscentralen, Finnvera Abp, Finlands Industriinvestering Ab, VTT Ab och Nationella Centret för Läkemedelsutveckling Ab. 

Avdelningschefen har till uppgift att leda, övervaka och utveckla verksamheten så att avdelningens uppgifter utförs på ett sätt som ger resultat och främjar samverkan. Avdelningschefen har titeln överdirektör.

Ytterligare upplysningar:
Heidi Nummela, personal- och förvaltningsdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7988