Ministeri Lindström: Yliopistoista irtisanottujen palvelut turvataan kansallisella rahoituksella
Euroopan komission tuoreen linjauksen mukaan Euroopan globalisaatiorahaston tukea ei myönnetä julkisen sektorin irtisanomisiin. Suomi on näin ollen vetänyt pois Euroopan globalisaatiorahastolle (EGR) heinäkuussa jättämänsä hakemuksen tuesta, jolla olisi rahoitettu Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta irtisanottujen työllistymispalveluita.
Euroopan komission mukaan yhteys talouskriisiin jää julkisen sektorin hankkeissa liian kaukaiseksi, että EGR-tuen myöntäminen olisi perusteltua. Suomi ei ole ainoa jäsenvaltio, jota on kehotettu peruuttamaan julkisen sektorin irtisanomisiin liittyvä tukihakemus ennen EU-toimielinten käsittelyä.
– Tärkeintä on, että voimme taata yliopistoista irtisanotuille vahvat palvelut ja toimenpiteet, jotka edistävät heidän uudelleentyöllistymistään. Sitouduimme palveluiden järjestämiseen jo hakemuksen valmisteluvaiheessa ja tämän lupauksen pidämme, sanoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström.
Palvelut katetaan kansallisella rahoituksella. Niiden järjestämisestä aiheutuvat kulut tulevat olemaan EGR-hakemuksessa arvioitua pienemmät, sillä yliopistoista irtisanotut ovat hakeutuneet palveluihin ennakoitua harvemmin.
Yhteistyö Euroopan globalisaatiorahaston kanssa jatkuu
Suomi aikoo hakea EGR-tukea myös jatkossa. Keskiviikkona 1.2.2017 se jätti hakemuksen Euroopan globalisaatiorahaston tuesta Microsoftin irtisanotuille. Rahoituksella on tarkoitus tukea noin tuhatta entistä Microsoftin työntekijää. Euroopan komissiolta haetun tuen suuruus on 5,8 miljoonaa euroa.
– EGR-toimilla pystymme hyvin pureutumaan isoihin rakennemuutoksiin, jotka saattavat jotkut alueet ja toimialat kohtuuttoman vaikeaan tilanteeseen. ICT-alan työmahdollisuudet ovat nyt etenkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, joissa toisaalta alan vaatimukset muuttuvat erittäin nopeasti. EGR-tuki varmistaa sen, että irtisanotuille on nopeasti tarjolla erilaisia ohjaus-, neuvonta-, ja koulutuspalveluja, ministeri Lindström toteaa.
Haettu tuki kohdistettaisiin vuonna 2016 Microsoftilta irtisanottujen palveluihin. Suomi sai lokakuussa 2016 EU:lta päätöksen rahoituksesta, jolla tuetaan Microsoftista vuonna 2015 irtisanottuja.
Kevään 2017 aikana Suomi aikoo lisäksi jättää EGR-hakemuksen Anttilasta ja Stockmannilta irtisanottujen tukemiseksi.
EGR-tuessa EU:n rahoitusosuus on 60 prosenttia ja kansallinen osuus 40 prosenttia. Rahastosta myönnetään suurissa rakennemuutostilanteissa tukea aktiivisen työvoimapolitiikan toimiin, kuten erilaisiin valmennuksiin, koulutuksiin, liikkuvuuden edistämiseen, palkkatukeen ja starttirahaan.
Lisätietoja rahastosta osoitteessa www.egr.fi
Lisätiedot:
oikeus- ja työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, p. 050 5740 236
erityisasiantuntija Tapani Kojonsaari, TEM, p. 050 456 2547