Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Arbetsgruppen tar fram en lägesbild om hur energikrisen inverkar i olika branscher och på verksamhetsförutsättningarna för företagen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.10.2022 15.33 | Publicerad på svenska 21.10.2022 kl. 16.05
Pressmeddelande

Rysslands invasion av Ukraina har orsakat en energikris, som inverkar på enskilda människor, men också på verksamheten i olika branscher och företag. Minister-gruppen för beredskap föreslog den 20.10.2022 att arbets- och näringsministeriet ska tillsätta en arbetsgrupp för att ta fram en lägesbild om företagens förändrade omvärld.

Arbetsgruppen som arbets- och näringsministeriet tillsatt har som mål att ta fram en lägesbild över de förändringar i företagens omvärld som energikrisen orsakat. I läges¬bilden ska de olika branschernas särdrag beaktas.

Arbetsgruppen har tlli uppgift att bedöma hur förändringarna i omvärlden inverkar i olika branscher, särskilt hur de höjda energipriserna inverkar på företagens lönsam-het, finansiella situation och förmåga att klara sig på kort och medellång sikt.

Elpriset inverkar på så gott som all företagsverksamhet och på företagens lönsamhet

”Vi har ingen klar helhetsbild över situationen i olika branscher. Det är också svårt att förutse hur elpriset kommer att förändras. I den förändrade omvärlden är en mer detaljerad lägesbild nödvändig för att vi ska kunna upprätthålla den allmänna beredskapen och få en helhetsbild av ekonomin”, säger näringsminister Mika Lintilä.

Företagen har en viktig roll även i fråga om flexibel efterfrågan på el. Flexibilitet i efterfrågan är en viktig potentiell möjlighet för företagen att påverka sina energi-kostnader, men det är också viktigt för att trygga elsystemet när det råder brist på el.

Arbetsgruppen startar genast

Arbetsgruppen tillsätts för tiden från den 20 oktober till den 11 november 2022. Ordförande för arbetsgruppen är Sampsa Nissinen, industriråd, arbets- och näringsministeriet, och vice ordförande Ilona Lundström, avdelningschef, arbets- och näringsministeriet.

Föreslagna medlemmar i arbetsgruppen är Anita Silanterä, ledande sakkunnig (arbets- och näringsministeriet), Olli Kärkkäinen, ledande specialsakkunnig (finansministeriet), Juha Tervonen, ledande sakkunnig (kommunikationsministeriet), Pekka Sandholm, konsultativ tjänsteman (jord- och skogsbruksministeriet), Sari Rapinoja, lagstiftningsråd (miljöministeriet), Mika Maliranta, direktör (Labore) och Otto Toivanen, professor (Aaltouniversitetet).
 
Mer information:
Sonja Hällfors, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 594 8255
Sampsa Nissinen, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7189 (arbetsgruppens ordförande)

 
Back to top