Skip to content

ASP-järjestelmän uudistuksessa kuunnellaan heitä, joille asuntosäästäminen ja ensiasunnon osto on ajankohtaista

Ministry of the Environment
Julkaisuajankohta 16.5.2024 16.09
Tiedote
pyöreän pöydän ympärillä ministeri ja nuoret keskustelemassa

Ympäristöministeriössä valmistellaan ensiasunnon ostamista helpottavan ASP-lainsäädännön uudistamista. Ministeriö kutsui opiskelijoita ja nuoria aikuisia pyöreään pöytään keskustelemaan asumistoiveista, säästämisestä ja ensiasunnon ostamisesta. Keskustelutilaisuudessa käsiteltiin ensiasunnon ostoa ja siihen liittyviä haasteita sekä pohdittiin mahdollisia kehitysideoita ASP-järjestelmään. Ympäristöministeriö pyytää parhaillaan kyselyllä laajemminkin nuorten aikuisten ajatuksia ja kokemuksia ensiasunnon ostamisesta ja ASP-järjestelmästä. Keskustelijoiden näkemykset ja kyselyn vastaukset otetaan huomioon uuden ASP-lainsäädännön valmistelussa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen puhui tilaisuudessa ASP-järjestelmän merkityksestä, mutta myös järjestelmän kehittämisen tarpeesta. 

"Suurin osa nuorista aikuisista haaveilee omistusasunnosta, mutta ensiasunnon ostaminen on viime vuosina lykkääntynyt. Monet ensiasunnon ostajat kokevat ASP-järjestelmän vaikeaselkoiseksi ja jäykäksi, ja myös pankkien näkökulmasta lainsäädäntö on monilta osin vanhentunutta. ASP-järjestelmä kannustaa asuntosäästämiseen ja voi helpottaa ensiasunnon ostamista, joten pidettyä järjestelmää on syytä kehittää entistä toimivammaksi”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoi.

Nuorisoasuntoliitto NAL ry:n vaikuttamisen asiantuntija Hilma Sormunen kertoi avauspuheenvuorossaan nuorten toiveita liittyen asumiseen. Sormusen mukaan asumisella on iso vaikutus hyvinvointiin ja arjen sujumiseen.  

”Vaikka suurin osa nuorista haaveilee omistusasumisesta, on ensiasunnon ostaminen karkaamassa monien nuorten ulottumattomiin. Siksi on tärkeää pysähtyä kysymyksen ääreen ja miettiä, miten voisimme varmistaa sen, että jatkossa nuorillakin on mahdollista tavoitella omistusasumista”, Sormunen kertoi.

Monilla keskustelijoilla oli jo omaa kokemusta asuntosäästämisestä ja osalla myös omistusasumisesta. Keskustelussa käsiteltiin laajasti sitä, millaiset ajankohtaiset asiat vaikuttavat nuorten aikuisten asumistoiveisiin ja asuntosäästämisen mahdollisuuksiin. Asunnon ostamiseen ja ASP-järjestelmään liittyy usein paljon kysymyksiä ja epävarmuutta siitä, vastaako se omiin tarpeisiin. Esimerkiksi 10 prosentin omarahoitusosuus voi tuntua suurelta, jos asuntoa on ostamasta Helsingistä. Lisäksi ensimmäisen asunnon ostamiseen liittyy paljon erilaisia käsitteitä ja termejä, joista monet voivat olla nuorelle uusia. 

Pyöreän pöydän keskustelussa nousikin esille erityisesti ensiasunnon ostamiseen liittyvän taloustiedon- ja kasvatuksen merkitys. Yrittäjä, asuntosijoittaja ja vaikuttaja Suvi Kinnunen korosti avauspuheenvuorossaan taloustietoisuuden lisäämisen tärkeyttä.

”Se, että osaa hyödyntää ASP-järjestelmää, vaatii tietoa. Ongelma ei ole järjestelmän yksityiskohdat, vaan se, että nuorten talousosaamisessa on isoja aukkoja. Tietoa ja talouskasvatusta pitäisi esimerkiksi jo kouluissa saada enemmän. Osa vastuusta kuuluu myös yrityksille ja sille, miten mediassa talousasioista puhutaan”, Kinnunen sanoi.

Pyöreässä pöydässä oli mukana keskustelijoita opiskelijajärjestöistä, ammattiliitoista, Nuorisoasuntoliitto NAL ry:sta sekä vaikuttajia, jotka ovat keskittyneet asumisen tai asuntosäästämisen teemoihin. 

Kerro kokemuksesi ensiasunnon ostamisesta tai ASP-säästämisestä – vaikuta uudistuvaan lainsäädäntöön 

ASP-säästäminen on suosittua, ja omistusasunto on edelleen valtaosan toive ainakin jossain vaiheessa. Tarve ASP-järjestelmälle on siis edelleen olemassa, mutta sitä koskevassa lainsäädännössä on huollettavaa. Ympäristöministeriössä hallitussihteeri Satu Eronen vastaa uudistuvan ASP-lainsäädännön valmistelusta. 

”Jo 44-vuotias ASP-järjestelmä on vanhetessaan muuttunut jäykäksi ja vaikeaksi soveltaa. Minulle kävi niin, että vaihtoon meni sekä pankki että asuntolaina, koska ASP-laina oli yksityiskohdissa niin joustamaton ja vaikeaselkoinen. Kokemukseni antaa motivaatiota päivittää lainsäädäntö nykyaikaan. Tarinani on kuitenkin vain yksi monien joukossa, ja valmistelussa kaipaamme laajemminkin nykyisten pari-kolmekymppisten ajatuksia omistusasumisesta ja kokemuksia asuntosäästämisestä tai ensiasunnon ostosta.”

Olitpa sitten ASP-säästäjä, ensiasunnon ostaja tai vasta omistusasumista pohtiva, kerro kokemuksistasi meille vastaamalla kyselyyn. Mitä ajattelet omistusasumisesta omalla kohdallasi, millaisia kokemuksia sinulla on asuntosäästämisestä tai ensiasunnon ostosta, mitä haasteita olet kohdannut tai mitä parannuksia toivoisit ASP-järjestelmään? Vastaukset otetaan huomioon lainsäädännön valmistelussa. Kyselyyn vastataan nimettömästi, ja vastausaikaa on sunnuntaihin 2.6. saakka. 

Lisätietoja

Satu Eronen
hallitussihteeri
[email protected]
p. 0295 250 180