Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Ministeri Mikkonen EU:n ympäristöneuvostoon Luxemburgiin – agendalla EU:n ilmastolaki ja biodiversiteettistrategia

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 22.10.2020 13.22
Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen osallistuu 23.10. EU:n ympäristöneuvoston kokoukseen Luxemburgissa. Kokouksen asialistalla ovat EU:n ilmastolaki ja EU:n biodiversiteettistrategiaa koskevat päätelmät.

Eurooppalaisella ilmastolailla viedään lain tasolle viime joulukuussa sovittu tavoite ilmastoneutraalista EU:sta 2050 mennessä. EU:n päivitetty 2030-päästövähennystavoite kirjataan ilmastolakiin sitten, kun siitä on tehty päätös. Eurooppa-neuvosto pyrkii tekemään päätöksen joulukuun kokouksessaan. Ympäristöneuvoston tavoitteena on päästä sopuun ilmastolaista muilta osin ja mahdollisesti käynnistää niistä neuvottelut Euroopan parlamentin kanssa.

Suomi kannattaa komission ehdottamaa vähintään 55 % päästövähennystavoitetta 2030 mennessä.

”Tiukka EU-tason ilmastopolitiikka on myös Suomen etu, kun tavoittelemme hiilineutraaliutta 2035 mennessä. 55 prosentin päästövähennys 2030 mennessä tuleekin nähdä minimitavoitteena, ja toimet EU-tasolla ja jäsenmaissa virittää siten, että se ylitetään”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen korostaa.

EU:n biodiversiteettistrategia tähtää luonnon köyhtymisen pysäyttämiseen

Ympäristöministerit hyväksyvät myös päätelmät EU:n biodiversiteettistrategiasta, joka tähtää luonnon köyhtymisen pysäyttämiseen. Suomi pitää komission biodiversiteettistrategiaesitystä kunnianhimoisena ja kokonaisvaltaisena. Strategian avulla voidaan saada aikaan merkittäviä parannuksia luonnon monimuotoisuuden tilaan.

”Luonnon köyhtyminen on mahdollista pysäyttää vain, jos luontovaikutukset huomioidaan kaikessa toiminnassa. Tämä edellyttää toimia jokaisella sektorilla”, ministeri Mikkonen korostaa.

Ensi vuonna on määrä sopia uusista globaaleista tavoitteista luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi. Suomi pitää erittäin tärkeänä, että neuvotteluja biodiversiteettisopimuksen uusista tavoitteista jatketaan pandemiasta huolimatta virtuaalisesti vielä tänä vuonna ja ensi vuoden alussa.

”Kun fyysiset tapaamiset eivät ole mahdollisia, on äärimmäisen tärkeää, että neuvottelut eivät kuitenkaan pysähdy. Luonto ei voi odottaa eikä luonnon kanssa voi neuvotella”, ministeri Mikkonen painottaa.

Lisätietoja:

Riikka Yliluoma
Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja
[email protected]
050 414 1682

Ilmastopolitiikka
Merja Turunen
Ympäristöneuvos
[email protected]
0295 250 387

Biodiversiteettipolitiikka
Olli Ojala
Erityisasiantuntija
[email protected]
0295 250 039

 
Back to top