Skip to content

Nettonollateollisuuden hankkeille ehdotetaan etusijaa lupakäsittelyssä

Ministry of the Environment
Julkaisuajankohta 7.10.2024 14.58
Tiedote

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan, että nettonollateollisuuden hankkeet saisivat etusijan aluehallintoviraston ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisissa lupamenettelyissä. Lupamenettelyjä koordinoivaksi kansalliseksi yhteyspisteeksi ehdotetaan Itä-Suomen aluehallintovirastoa. Hallitus pitää tärkeänä edistää investointeja ja puhdasta siirtymää lupamenettelyjä sujuvoittamalla. Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi viimeistään 30.10.2024.

Nettonollateollisuudella tarkoitetaan teknologioita, laitteita ja komponentteja, joita tarvitaan hiilineutraalin edullisen energian tuottamiseksi. Niitä ovat esimerkiksi uusiutuvan energian teknologiat ja akkuteknologiat.

Esityksellä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelu- ja vesiasioiden käsittelystä aluehallintovirastossa annettua lakia. Lakiin lisättäisiin säännökset strategisten nettonollahankkeiden etusijasta ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisissa lupamenettelyissä. Lisäksi lakiin lisättäisiin säännökset kansallisesta nettonollateollisuuden hankkeiden yhteyspisteviranomaisesta ja sen tiedonsaantioikeudesta. Laissa olisi säännökset myös nettonollateollisuuden hankkeiden lupakäsittelyn määräaikojen seurannasta ja mahdollisesta pidentämisestä.

Muutoksilla pannaan toimeen kansallisesti EU:n nettonollateollisuuden asetusta.

Ympäristöministeriön yhden luukun palvelujen -hankkeessa on valmisteltu säännökset, joilla nettonollateollisuuden yhteyspisteviranomaisen tehtävät siirrettäisiin vuoden 2026 alusta lähtien uudelle valtakunnalliselle Lupa- ja valvontavirastolle.

Lisätiedot:

Sami Rinne
neuvotteleva virkamies
etunimi.sukunimi(at)gov.fi.
p. 0295 250 361