Hoppa till innehåll

Nettonollindustriprojekt föreslås få företräde vid tillståndsbehandling

miljöministeriet
Utgivningsdatum 7.10.2024 14.58
Pressmeddelande

I ett utkast till regeringsproposition föreslås det att nettonollindustriprojekt ska få företräde i regionförvaltningsverkens tillståndsförfaranden enligt miljöskyddslagen och vattenlagen. Regionförvaltningsverket i Östra Finland föreslås vara den nationella kontaktpunkt som samordnar tillståndsförfarandena. Enligt regeringen är det viktigt att främja investeringar och omställningen till ren energi genom smidigare tillståndsförfaranden. Miljöministeriet begär utlåtanden om utkastet till regeringsproposition senast den 30 oktober 2024.

Med nettonollindustri avses teknik, utrustning och komponenter som behövs för att producera koldioxidneutral, förmånlig energi. Exempel på dessa är teknik för förnybar energi och batteriteknik.

I propositionen föreslås det att lagen om behandling av miljöskydds- och vattenärenden vid regionförvaltningsverken ändras. Det föreslås att det till lagen fogas bestämmelser om företräde för strategiska nettonollprojekt i tillståndsförfaranden enligt miljöskyddslagen och vattenlagen. Till lagen fogas också bestämmelser om en nationell kontaktpunktsmyndighet för nettonollindustriprojekt och om myndighetens rätt att få information. Lagen föreslås dessutom innehålla bestämmelser om uppföljning och eventuell förlängning av tidsfristerna för tillståndsbehandlingen för nettonollindustriprojekt.

Genom ändringarna genomförs EU:s förordning om nettonollindustri nationellt.

I miljöministeriets projekt om tjänster från ett enda serviceställe har man berett bestämmelser genom vilka uppgifterna för kontaktpunktsmyndigheten för nettonollindustriprojekt från och med ingången av 2026 överförs till det nya riksomfattande Tillstånds- och tillsynsverket.

Mer information:

Sami Rinne
konsultativ tjänsteman
[email protected]
tfn 0295 250 361