Kolmikantainen työryhmä palkka-avoimuuden vahvistamiseksi
STM005:00/2019 Development
The ministries implement the Government Programme, draft acts and other statutes, and promote reforms through different kinds of projects, working groups and bodies. Information on all this is available on the Government website.
All ministries' projects are available on the Government website
Palkka-avoimuuden vahvistaminen lisää yleistä palkkatietämystä, mahdollistaa palkkasyrjintään puuttumisen ja luo edellytyksiä korjata perusteettomia sukupuolesta johtuvia palkkaeroja.
Basic information Completed
Project number STM005:00/2019
Case numbers STM/4932/2018
Set by Ministry of Social Affairs and Health
Term/schedule 8.1.2019 – 15.3.2019
Date of appointment 8.1.2019
Relation to the Government Programme
Rinne
Strategiset kokonaisuudet Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi
Tavoite Suomi tasa-arvon kärkimaaksi
Action Palkkatasa-arvoa edistetään jatkamalla samapalkkaisuusohjelmaa
Goals and results
Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kolmikantaisen työryhmän käsittelemään palkka-avoimuutta palkkatasa-arvon saavuttamiseksi. Työryhmän tehtävänä on sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta:
1) tarkastella palkkauksen avoimuuteen liittyviä muutostarpeita,
2) arvioida lainsäädännöllisiä keinoja palkka-avoimuuden vahvistamiseksi ja kirjata niitä koskevat perustelut sekä
3) valmistella lainsäädäntöä ja muita toimenpiteitä koskevat johtopäätökset ja linjaukset hyödynnettäväksi jatkotyössä.
Starting points
Naisten ja miesten syrjimätön ja tasa-arvoinen palkkaus on työelämän tasa-arvokysymyksistä tärkeimpiä. Sukupuolten välinen palkkaero on kaventunut hitaasti. Tehokkaampia keinoja tarvitaan, jotta naisten ja miesten palkkaero kapenee. Yksi keino samapalkkaisuuden edistämisessä on palkka-avoimuuden vahvistaminen. Euroopan komissio esittää jäsenvaltioille toimenpiteitä suosituksessaan samapalkkaperiaatteen vahvistamisesta palkkojen läpinäkyvyyttä lisäämällä (2014/124/EU). Suosituksella edistetään samapalkkaisuutta koskevan lainsäädännön tehokkaampaa toimeenpanoa.
Tasa-arvovaltuutetun valvontakäytännön perusteella vaikuttaa siltä, että syrjintätilanteet jäävät usein havaitsematta palkkojen huonon läpinäkyvyyden vuoksi. Myös palkkausjärjestelmien huono läpinäkyvyys ja vertailtavuus vaikeuttavat syrjintään puuttumista. Selvitysten mukaan palkkakartoitukset tehdään usein karkealla tasolla, ja palkkaerojen analysointi on jäänyt työpaikoilla vähäiseksi. Henkilöstön edustajat eivät aina osaa sanoa, onko kartoitus tehty.
Selvityshenkilö Jukka Maarianvaara on selvittänyt palkka-avoimuutta äskettäin julkaistussa selvityksessään. Sen yhtenä osana on johtopäätösten tekeminen oikeudellisen normiston kehittämistarpeista palkka-avoimuudessa. Selvityksessä suositellaan palkka-avoimuuteen liittyen useita, sekä palkkasyrjintää että palkkatasa-arvon edistämistä koskevia, lainsäädännöllisiä toimia. Lainsäädännössä voidaan parhaiten huomioida tasapuolisesti työnantajasektorien erilaiset lähtökohdat ja kaikkien työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet, muun muassa henkilötietojen suoja.
Palkka-avoimuuden vahvistaminen lisää yleistä palkkatietämystä, mahdollistaa palkkasyrjintään puuttumisen ja luo edellytyksiä korjata perusteettomia sukupuolesta johtuvia palkkaeroja.
Publications and reports
-
Final report of the pay transparency working group PDF
2.4.2019
Setting-up and organisation
-
Asettamispäätös PDF
8.1.2019 Sosiaali- ja terveysministeriö
Ungrouped
Person
Role, Term
Kumpuvaara, Outi
Hallitussihteeri
Ministry of Social Affairs and Health
Role: Project contact person
8.1. – 15.3.2019
Tiedot tuottaa ministeriöiden Hankeikkuna - valtioneuvoston sisäinen hankehallinnan palvelu. Toivomme palautetta osoitteeseen info.hankeikkuna(at)gov.fi.
Hankeikkunan avoin rajapinta
api.hankeikkuna.fi