Skip to content
Government and ministries
Media

Girls Takeover
Aava Murto valtasi pääministerin paikan ja toi esiin teknologian vaikutukset tasa-arvoon

Valtioneuvoston viestintäosasto
7.10.2020 18.43
Tiedote 628

16-vuotias Aava Murto valtasi pääministeri Sanna Marinin paikan Plan Internationalin Girls Takeover -tempauksessa 7. lokakuuta. Päivän aikana Murto osallistui pääministerin tehtäviin ja piti esillä tyttöjen oikeutta päästä kehittämään teknologiaa kaikkialla maailmassa. Päivän tapaamisissa Murto keskusteli myös tyttöihin kohdistuvasta verkkohäirinnästä.

Pääministeri Sanna Marinin lisäksi Murto tapasi päivän aikana kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin, oikeuskansleri Tuomas Pöystin, kansanedustajat Hilkka Kempin, Iiris Suomelan, Veronika Honkasalon, Sanni Grahn-Laasosen, sekä Sari Essayahin.

Keskusteluissa Murto painotti, kuinka tärkeää on, että tytöt pääsevät käyttämään ja kehittämään teknologiaa globaalisti myös kehittyvissä maissa. Hän myös kannustaa Suomea edistämään teknologian tasa-arvoa Suomessa ja maailmalla.

”Teknologian avulla tytöillä on parempi mahdollisuus työhön ja toimeentuloon, oikeuksiensa sekä tarpeidensa toteutumiseen. Tasa-arvoa ei saavuteta niin kauan kuin tytöt pusketaan ulkopuolelle teknologiasta, sen kehittämisestä ja käyttämisestä. Myös tyttöjen tulevaisuus on digitaalinen, siksi tyttöjen äänen on myös kuuluttava.”, sanoo Murto.

Lisäksi päivän tapaamisissa käytiin läpi Planin hiljattain julkaisemaa selvitystä tyttöjen ja nuorten naisten kokemasta verkkohäirinnästä Suomessa.

”Verkkoväkivalta rajoittaa sananvapautta ja tyttöjen pääsyä tiedon äärelle. Kolme neljästä tytöstä ja naisesta on kohdannut verkkoväkivaltaa. Tytöt ja naiset kohtaavat nettihäirintää 27 kertaa todennäköisemmin kuin pojat ja miehet”, listasi Murto verkkoväkivaltaa koskevia tilastoja.

Suomessa Girls Takeover järjestettiin neljättä kertaa ja tänä vuonna tempaukseen oli valittu mukaan instituutioita ja yrityksiä, jotka voivat toimillaan edistää tasa-arvoa teknologiassa.

YK:n Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään sunnuntaina 11. lokakuuta.

Lisätietoja: Pääministerin erityisavustaja Iida Vallin p. 050 501 5516, viestintäasiantuntija Laura Kotila, p. 050 470 6965, valtioneuvoston kanslia

Sanna Marin
Back to top